lördag 14 oktober 2017

Revolt år 2100 och Metusalems arvingar av Robert A. Heinlein


Jag har länge ansett att Robert A. Heinlein är en av de bästa författarna inom Science Fiction. Hans böcker må vara lite ålderstigna vid det här laget, men jag njuter fortfarande lika mycket när jag hittar något ”nytt” att läsa.
 
Den här gången handlar det faktiskt om två böcker, en novellsamling med tre noveller som heter Revolt år 2100, och en riktig klassiker vid namn Metusalems arvingar. Jag rekommenderar att ni läser Revolt 2100 först, eftersom den ger en ganska bra bakgrundsbild till Metusalems Arvingar. Så om vi börjar från början:

Den första historien i Revolt år 2100 beskriver ett diktatoriskt religiöst USA, där den Store Profeten är allenarådande och omvärlden är något skrämmande, barbariskt och förlorat. Befolkningen lever i tron att deras Profet utsetts av Gud för att skydda dem och bekämpa all ondska i världen. Det är en värld där oliktänkande förtrycks, individualism fördöms och underkastelse uppmuntras. Naturligtvis finns det motståndsgrupper, men vem kan stå emot någon som kontrollerar hela USAs befolkning med massuggestion och vapenmakt?

Jag tänker lämna Revolt här, och istället gå över till Metusalems arvingar, där vi får följa de långlivade Howardfamiljerna och deras öden och äventyr i ett samhälle som inte vill tro på att gener kan vara anledningen till ett långt liv. Det måste ju helt enkelt finnas någon hemlighet som Howardfamiljerna sitter inne med, som dom inte vill dela med sig av till resten av världen.
Naturligtvis leder detta till en häxjakt och rena tortyrsekvenser för att få reda på ”hemligheten”, vilket leder till en påtvingad landsflykt för våra stackars åldringar.

Båda böckerna är ganska korta och lätta att ta till sig, de är förvisso inte lika lättsamma som vissa av Heinleins tidigare böcker, till och från kan de vara direkt obehagliga. Men det lyfts en del viktiga aspekter som i fortfarande idag behöver tänka på, även om fokuset för dessa tankar kanske har ändrats. Jag tror att det viktigaste man kan göra är att reflektera över den poäng som författaren vill få fram, och i Heinleins fall är det aldrig svårt. Jag skulle kunna fortsätta filosofera i ett par timmar, men jag lämnar er med en rekommendation: Har du inte läst Heinlein tidigare, så är det kanske dags nu.

Revolt år 2100 och Metusalems arvingar finns att låna på huvudbiblioteket, i vårt magasin. 


/Andreas

Eftersom böcker finns i vårt magasin går de inte att beställa på nätet (om de inte råkar vara utlånade). Prata med bibliotekets personal för att få tag på dem.
Se på vår hemsida om Revolt år 2100 är utlånad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar