onsdag 14 november 2018

”Imorgon kommer jag att sakna dig” av Heine Bakkeid


Det är mycket mörker, fukt och kyla i nordligaste Norge – det mesta i denna thriller utspelar sig nämligen på en liten fyrholme utanför Tromsö. Det är också mycket mörker och kyla inombords för Thorkild Aske, som en gång var polis innan han i drogpåverkat tillstånd körde ihjäl en ung kvinna. Väl utsläppt ur fängelset blir han dock mot sin vilja övertalad att agera lite privatdetektiv – han ska leta efter en ung man som försvunnit, som förmodas vara död.

Den försvunne Rasmus antas vara drunknad, eftersom han var ute för att dyka och inte återvände. Föräldrarna vägrar dock acceptera faktum innan kroppen är funnen. Thorkild beger sig därför ut till den lilla fyrön för att leta efter spår, men stöter istället på kroppen efter en ung kvinna som tycks ha legat i vattnet en tid – men inte saknad och helt okänd. Det är dåliga väderförhållanden ute till havs och innan Thorkild vet ordet av kommer en man i dykardräkt och stjäl kroppen mitt framför ögonen på honom. Han har uppenbarligen kommit något mycket större på spåren än han trott, för någon verkar angelägen om att kvinnan aldrig ska hittas. Thorkilds nyfikenhet är väckt, men det blir svårt för honom att få gehör för sina upptäckter och funderingar hos den lokala polisen däruppe. Istället trasslar han in sig mer än lovligt på tusen olika sätt, och det förefaller bli ett omöjligt uppdrag att få bort det misstänkta ljuset från honom själv när allt fler försvinner där han just befunnit sig, samtidigt som hans aningar kring döda kroppar effektivt motarbetas av någon i hans närhet.

Thorkild är en trött och bottenkörd människospillra, som mot alla odds på någon sätt ändå lyckas rida ut den förfärliga stormen han blir satt att möta – både bokstavligt och psykiskt. Han är en hårt medicinerande man som stundtals tror att hans inre demoner är verkliga – vilket de dessutom blir emellanåt – och det finns inslag av spännande och övernaturlig mystik i bearbetningen av en sorg som hotar att dränka honom. Jag lider så med honom medan jag lever och andas allt runtomkring – för det är så snyggt och välbeskrivet … Och jag fryser nog nästan lika mycket som han, i hans hårt ansatta belägenhet, när han måste försöka lösa allt det olösliga.

/Tuija


Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar