lördag 21 december 2019

"Manaraga" av Vladimir Sorokin


Författaren beskrivs som omtalad och kontroversiell. De böcker som översatts till svenska beskrivs som bisarra, satiriska och får blandade recensioner.

Is, Snöstormen, Tellurien det är några av Sorokins böcker. Alla utspelar sig i framtiden, så också hans senaste Manaraga: Mästerkockens dagbok. Manaraga är ett berg i Ryssland och det kommer att ha betydelse för mästerkocken. Men det dröjer innan det kommer in i bilden. Först introduceras vi i den framtida värld där boken utspelar sig. Den är underbart beskriven. Inte alls omöjlig att leva sig in ni. En framtidsdystopi helt enkelt. Det mest mystiska är kanske de loppor som alla har i sig. Lopporna som är elektroniska hjälpredor till sina bärare. Mästerkocken har tre som hjälper honom med att veta saker och säkerhet. Och där behöver han hjälp.

För hans yrke, grillmästare, är olagligt. Han lagar mat, grillar på böcker sk book-n-grill. Böcker är sällsynta sedan de slutade tillverkas och städades undan, allt finns ju digital. Så ska det lagas mat på en bok måste den köpas på den svarta marknaden eller stjälas. Tillagningen är en konst, ett hantverk och Geza är specialiserad på de ryska författarna. Allt det här beskrivs på ett levande sätt. Han har kunder över hela världen och kalendern inbokad långt fram. Men så klart finns här en tvist, något som påverkar hans liv. Och inte bara hans, utan hela familjen av book-n-grill-mästare!

Jag älskade den här boken. Den var verkligen både fascinerande, spännande, rolig och fullständigt avkopplande att läsa. Så långt borta från vår verkliga värld. Jag har inte läst något av honom innan, men denna gav verkligen mersmak.

/Liselott


Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar