lördag 7 december 2019

"Och bergen skall rämna" av Erika Olofsson Liljedahl


Detta var en bok som berörde mig väldigt mycket. Den utspelar i början av 1901. I huvudrollen den unga kvinnan Hedvig som är skör och det beror på flera saker. Hennes mor dog i barnsäng och ledde till att Hedvig fostrat sina två yngre bröder. Men så gifter hon sig med prästen Georg och flyttar med honom bort från det lilla torpet. Hedvig ser framför sig att hon snart har en egen familj med honom. Men det blir inte så. Inga barn kommer, hon engagerar sig i söndagsskolan och finner frid. 

Men så får Georg en ny tjänst uppe i Tornehamn långt upp i Sverige. Han reser i förväg medan hon upptäcker att hon är gravid. Det blir aldrig av att hon berättar om det för sin man och så förlorar hon barnet innan hon reser efter sin honom. Hedvig säger inget till någon om sina upplevelser och det tär på henne. Hon skräms av landskapet hon kommer till, de öppna vidderna och mörkret tynger. Finns det någon ljusning? Städningen blir hennes ventil. Aldrig har de haft det så rent. 

Så behöver familjen där hemma pengar och hon ordnar jobb för en av sina bröder. Han ska komma och hon längtar så. Men det har gått 6 år sedan de träffades senast och bara hon och fadern har skrivit brev till varandra. Har de sagt sanningen i dessa brev? Så klart inte. Mötet med brodern blir inte som hon tänkt sig. 

Hon klamrar sig fast vid halmstrån. Tar över skolan för samernas barn när de står utan lärare och möter där flickan Sára. Så ljus som hon är, kan hon verkligen vara en lappflicka tänker Hedvig. Är hon bortrövad? Hedvig spinner egna idéer om flickans härkomst och kommer på att hon kanske kan ta flickan till sig… Mamman verkar då så sur och vresig, inte kan hon älska sin dotter? 

Jag blir beklämd över Hedvigs situation och hon gör så mycket ”fel” i sin omtanke om andra. Det kryper i kroppen på mig när jag inser vad hennes omtanke kan komma att leda till. Samtidigt är det en lockande skildring av naturen och fjällen. Tiden, människor och livet i den lilla byn beskrivs bra. Här är säsongsjobbarna som drar den nya järnvägen, basarna som leder dem, flickan i handelsboden etc. Livet är hårt och många gånger orättvist. Hedvigs bror David hamnar mitt i detta. Går det att göra något åt det?

Jag tyckte väldigt mycket om hennes förra bok Någonstans brister himlen. Läs vad jag skrev om den i bloggen. Denna är nästan lika bra. 

/Liselott

Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. Där ser du också vilka andra utgåvor vi har av boken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar