fredag 28 juni 2013

Köpenhamnsdeckare


Carl Mörks humör är omvittnat i Köpenshamns polishus, han är stundtals en väldigt grinig polis. Så det är inte konstigt att han blivit placerad nere i källaren med sina medarbetare Rose och Assad. Detta är avdelning Q, som trots medlemmarnas individuella olikheter eller kanske därför, kompletterar varandra alldeles utmärkt. Interaktionen mellan Curt, Assad och Rose är det jag gillar bäst med Adler-Olsens deckare.

Marcoeffekten är den femte boken i serien om avdelning Q och Carl Mörk. Som så ofta i Jussi Adler-Olsens deckare är det en grym upptakt. Barn och ungdomar tvingas att tigga och snatta på Köpenhamns gator. Helt beroende av den despotiske Zola vågar de inte be om hjälp att komma ur sin fångenskap. Men den kvicktänkte Marco råkar höra och se för mycket, gör det otroliga och rymmer. Marco har insett att Zolas verksamhet även inbegriper mord och flyr nu för sitt liv.

Fast allt börjar egentligen i Afrikas heta djungler där ett danskt biståndsprojekt havererar. Med dessa tre komponenter; Marco, Afrika och avdelning Q väver Adler-Olsen ihop en bladvändare. Hur ska det gå för Marco som jagas som ett djur genom Köpenshamns gator? Vad hände med biståndshandläggaren som aldrig kom hem? Och hur ska Carl Mörk hantera sitt minst sagt spretiga team?

Du behöver inte ha läst de tidigare fyra böckerna om komissarie Carl Mörk och avdelning Q för att hänga med i Marcoeffekten. Men om du tror att du kommer att gilla en kolerisk stor dansk man som leder en liten specialgrupp som tar sig an olösta mordfall och som pendlar mellan thriller och dråpliga scener från avdelning Q så ska du börja med den första boken; Kvinnan i rummet som vi skrivit om tidigare här i bloggen.

Marcoeffekten finns även som ljudbok och mp3.
/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar