tisdag 25 juni 2013

Liv Strömquist


Lyssnade du på sommarprataren Liv Strömquist, blev nyfiken och vill veta mer om hennes böcker? Passa på att strosa förbi hyllorna med serier för vuxna här på biblioteket, det är där hon huserar.

I sommarprogrammet presenterar hon sig enligt följande (fritt ur minnet): "...Liv Strömquist är känd för att dra ner byxorna på patriarkatet men i sommarprogrammen brukar man dra ner byxorna på sig själv och det skall jag göra nu".

Liv är illustratör, serietecknare och radiopratare. Hon har en sylvass känsla för det som är orättvist och snett i tillvaron, ofta sett ur ett feministiskt perspektiv. Ibland grymt påläst kan hennes analyser bli en häftig mix av tung teori och, vid en första anblick, lite skevt naiva teckningar. Kombinationen är oemotståndlig. Blädderförslag här är Prins Charles känsla. Prins Charles har också satts upp som teater, även visad i SVT.

Ja till Liv är en ABC-bok full med politisk satir och sparkar åt olika håll; kulturtanter, nynazister, TV-kändisar, queerposörer och politiker, alla får de en känga. Text och bild tillsammans bildar en ytterligare dimension i Livs grafiska värld. Idéer som man bär med sig med ett småleende i mungipan.

Sugen på mer serier av Liv? I senaste numret av tidskriften Galago, 2013:2, som självklart finns på Ronneby bibliotek, finns den rykande färska: Vi måste prata om Chris!!!! Tänk prinsessbröllop och du förstår direkt.
Tack Martin för tipset!


Om du missade Liv Strömquists sommarprogram 24 juni så kan du lyssna här.

/Annika

Reservera Liv Strömquists böcker i bibliotekets katalog

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar