måndag 23 juni 2014

Ett fall för Indiens främste detektiv

Vish Puri är visserligen en diskret detektiv men är sannerligen ingen blygsam dito. Han vill gärna berätta att han är Indiens i särklass skickligaste detektiv. Dessutom är han väldigt glad i mat vilket han tvingas dölja för sin fru som skickar honom matlådor med dietkost. Hon verkar inte förstå vilken menlig inverkan kalorifattig kost kan ha på det ansträngade arbetet. Till sin hjälp i spaningarna, i storstaden Dehli, har Vish Puri assistenter med egna specialiteter. Nattkrämen är flickan som kan byta skepnad från blyg landsortsflicka till nattklubbsdrottning i ett knix, Lysröret är en sömning man som kan behöva lite tid för att flimra igång på morgonen, Handbromsen en given chaufför. Ja så fortsätter de puttriga beskrivningarna av den trofasta staben. Är då detta en enbart oförarglig mysdeckare om en självupptagen privatspanare? Nej till min glädje är handlingen varken tröttsam eller torftig. Vi får insides glimtar från Indiens gatuliv där folk till och med bor, har en hysterisk trafik och där det säljs de mest otroliga saker för att i nästa stund hamna i stora muromgärdade förmögna hus med mycket tjänstefolk. Men spänningen då? Jo, Vish Puri får på sitt bord att leta efter tjänsteflickan Mary som är spårlöst försvunnen. Det visar sig vara en intrikat och svårlöst knut. Parallellt med det fallet undersöker detektivbyrån blivande giftemålspartners vilket gör att Vish Puri nästan jobbar dygnet runt.
Det riktigt osar och ryker av hetta när vi far runt tillsammans med Indiens bäste detektiv. Författaren har också en skarp blick och ett kritiskt öga, all modernisering är inte bra. Det gamla Indien med fattiga bybor som tvingas flytta på grund av att storföretag annekterar deras jordar, vart ska de ta vägen och hur ska de överleva? Callcenter-anställda med blickarna mot väst som strävar efter lyxvaror, den allestädes närvarande korruptionen, kvinnor som lever farligt bara på grund av att de är kvinnor etc.
Trots problemen lyckas Tarquin Hall med konstsstycket att skapa en gemytlig atmosfär. Det är både lärorrikt och spännade att vistas tillsammans med Vish Puri och hans stab.
Ni som gillar McCall-Smiths böcker, både de från Edinburgh och de om Mma Ramotswes detektivbyrå i Botswana, tror jag kommer att stortrivas i Herr Puris sällskap.
Fallet med den försvunna tjänsteflickan är första delen i serien om Vish Puri
/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar