onsdag 18 juni 2014

Några korta boktips innan semestern!


Idag bjuder jag på några korta boktips innan semestern! En bok perfekt för en dag eller två i hängmattan eller i trädets skugga. Så summerar jag Katarina Bivalds debutroman Läsarna i Broken Wheel rekommenderar. Ett härligt urval av personligheter möter Sara när hon reser over-there för att för första gången träffa sin brevkompis och nya bekantskap Amy. Lägg till en härligt utarmad, halvdöd småstad (med lillebrorskomplex) i Iowa omgiven av majsfält och en kärlekshistoria så är det komplett. En riktig må bra-bok för sommaren.

En fascinerande författare och illustratör ni bara måste läsa är Brian Selznick. Han får in så mycket i sina berättelser och de är så sinnrikt och klurigt skapade i ord och bild. Det är djup och mycket att begrunda i dem och samtidigt vansinnigt spännande.  Om sorg och saknad så det skär i hjärtat och om styrkan och möjligheterna som ryms i vänskap.
 
I boken Underverk flätas en flickas och en pojkes berättelser samman trots att det skiljer åtskilliga år mellan dem. Den ene berättas i text och den andra i bilder. Selznick skiftar skickligt mellan dem. Inledningen där två vargar springer i ett vinterlandskap och zoomas in i uppslag efter uppslag tills jag landar inne i en pupill liknande en stjärna på natthimlen.

Det är spännande att försöka tolka fram en berättelse ur hans bilder. Vem är tjejen, varför gör hon som hon gör och vart är hon på väg? Berättelsen i ord handlar om Ben. Hans mamma är död och nu får han upp spåret efter sin okände far. Det för honom till New York.


Den första boken av Selznick har även blivit film under namnet Hugo. Bokens titel är En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret. En fascinerande berättelse som utspelar sig i Paris 1931. Hugo är son till en urmakare och själv väldigt tekniskt intresserad. Plötsligt dör fadern och Hugo tas om hand av sin farbror och tvingas arbeta med att sköta om tågstationens klockor. Men så en dag försvinner farbrodern. Vad ska Hugo göra nu… Både boken och filmen finns att låna på biblioteket och ni hittar dem på barn- och ungdomsavdelningen.

/Liselott
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar