lördag 20 december 2014

Nu kommer de fram ur historiens töcken

En liten våg som växt till en hel genre? Ja så går det kanske att beskriva alla dessa svenska historiska romaner ur ett kvinnligt perspektiv. Helt borta är farbröder som Widding, Rune Pär Olofsson och serierna som lånades förr i tiden. In kommer kvinnliga författare som beskriver det lilla livet. Ett annat ansvar det att hantera liv och död och dessemellan byket, förråden, tjänstefolket och kärleken. Kvinnor är rådiga och tampas listigt med männens maktmissbruk för att få möjlighet att agera efter eget huvud. Ofta är det serier som utspelar sig i vikinga- eller medeltid. Ibland tar sagan fart och vi får veta hur det var på hednatiden när gudarna fanns med bland folket.

Dessutom håller det på att skrivas en stafettserie med olika författare för varje ny del. Den heter Släkten och börjar med Katarina Mazettis bok Blandat blod som tar sin början på 800-talet i Blekinges skärgård. De sjöfarande söker sig till Rusernas rike för handel. Vi möter hövdingar, trollkunniga kvinnor och trälar. I de senare delarna kan man via en släktkarta se hur banden går mellan kvinnorna. Personerna är fiktiva men invävt är historiska skeenden. I tredje delen, Tempelbranden har vi förflyttat oss till Mälardalen och nu verkar kampen mellan de asatrogna och kristsärkarna spetsas till ordentligt. Det är nu eller aldrig det skall ske. Åsa, en skicklig runristare vill hålla kvar sin hednatro men trycket är stort från familj och omgivning, så stort att hon straffas.
Historiska media har än så länge givit ut sex delar och tanken är att de skall gå från vikingatid till nutid. Ramverk och granskning för hela serien står     historieprofessorn Dick Harrisson för. I serien Släkten är författarna pålästa och engagerade, det är spännande böcker. Om kvinnorna tidigare lyst med sin frånvaro i svenska historiska romaner så syns och agerar de nu rejält. En serie som närmar sig sagans värld är Johanne Hildebrandts Valhallaserie. En historiefantasy med levande gudinnor som agerar för att försöka behålla fred när männen gärna rustar för sammandrabbningar.
Så för den som vill förflytta sig i tid och rum har biblioteket mycket att erbjuda nu under långhelgerna. Välkomna att botanisera.

Här följer ett urval författare som skriver historiskt. Du kan själv välja och reservera deras böcker i bibliotekets katalog:
Maria Gustavsdotter,
 Catharina Ingelman Sundberg,
 Johanne Hildebrandt,
 Ingrid Kampås,
 Katarina Mazetti,
 Elisabet Nemert,
 Karin Wahlberg

/Annika






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar