lördag 28 juni 2014

Läge för vemod i hängmattan?

Stoner av John Williams, skrevs 1965 men har först nu översatts till svenska. Den handlar om en mans liv och är lågmäld och vemodig till sitt väsen.

Jordbrukarsonen Stoner förväntas ta över kampen med den kärvande torvan i mellanvästern, men en vändning sker, han får börja på lantbruksuniversitet som ung vuxen. Det är inget som diskuterats fram det är pappans beslut, det växlas inte många ord i familjen.

I en utväxt och sliten kostym börjar Stoner sin vandring mot staden och läroanstalten. Han går i flera mil innan han får skjuts. Tanken var att efter inhämtad kunskap skulle färden gå hem igen men så sker inte. Stoner har fångats av ordet. En kurs i engelsk litteratur öppnar skikt i Stoner han inte hade en aning om att de ens existerade, han kan inte sätta ord på den starka upplevelsen han vet bara att han vill mer. Han blir kvar vid universitet, han börjar sin klassresa.

Stoners liv präglas av hårt arbete. Det blir inte så många ljuspunkter men de finns, kraften i dem tar honom vidare. En är kärleken till litteraturen. Ändå är det som om Stoner lever i en bubbla, han sliter hårt med sitt arbete men han kämpar inte lika idogt när han stöter på problem i sitt privata liv.

Människorna rår inte över sina liv det är helt klart. Varken Stoner, hans fru Edith eller senare hans dotter. Ändå uthärdar de. Under den osynliga press alla lever under försvinner en del drömmar, somt förhårdnar. Jag tänker att det kan vara en tanke till oss, vi väljer inte fastän vi gör val. Livet väljer åt oss och hur vi handskas med just det faktum visar vilka vi egentligen är, där innerst inne.

Boken Stoner har hyllats den här våren men jag ställer mig nog en bit utanför hyllningskören. Jag känner stor sympati för det omsorgsfullt tecknade porträttet av personen Stoner och berörs av allvaret och eftertanken men delar av boken funderar jag över. Det är absolut en bok att diskutera. Hör gärna av dig med dina tankar.

John Williams (1922-1994) föddes i Texas och utbildade sig till lärare. Han skrev poesi och romaner. ”Stoner” trycktes från början i endast
2 000 exemplar, men har nu getts ut på nytt i en rad länder.

Annika

måndag 23 juni 2014

Ett fall för Indiens främste detektiv

Vish Puri är visserligen en diskret detektiv men är sannerligen ingen blygsam dito. Han vill gärna berätta att han är Indiens i särklass skickligaste detektiv. Dessutom är han väldigt glad i mat vilket han tvingas dölja för sin fru som skickar honom matlådor med dietkost. Hon verkar inte förstå vilken menlig inverkan kalorifattig kost kan ha på det ansträngade arbetet. Till sin hjälp i spaningarna, i storstaden Dehli, har Vish Puri assistenter med egna specialiteter. Nattkrämen är flickan som kan byta skepnad från blyg landsortsflicka till nattklubbsdrottning i ett knix, Lysröret är en sömning man som kan behöva lite tid för att flimra igång på morgonen, Handbromsen en given chaufför. Ja så fortsätter de puttriga beskrivningarna av den trofasta staben. Är då detta en enbart oförarglig mysdeckare om en självupptagen privatspanare? Nej till min glädje är handlingen varken tröttsam eller torftig. Vi får insides glimtar från Indiens gatuliv där folk till och med bor, har en hysterisk trafik och där det säljs de mest otroliga saker för att i nästa stund hamna i stora muromgärdade förmögna hus med mycket tjänstefolk. Men spänningen då? Jo, Vish Puri får på sitt bord att leta efter tjänsteflickan Mary som är spårlöst försvunnen. Det visar sig vara en intrikat och svårlöst knut. Parallellt med det fallet undersöker detektivbyrån blivande giftemålspartners vilket gör att Vish Puri nästan jobbar dygnet runt.
Det riktigt osar och ryker av hetta när vi far runt tillsammans med Indiens bäste detektiv. Författaren har också en skarp blick och ett kritiskt öga, all modernisering är inte bra. Det gamla Indien med fattiga bybor som tvingas flytta på grund av att storföretag annekterar deras jordar, vart ska de ta vägen och hur ska de överleva? Callcenter-anställda med blickarna mot väst som strävar efter lyxvaror, den allestädes närvarande korruptionen, kvinnor som lever farligt bara på grund av att de är kvinnor etc.
Trots problemen lyckas Tarquin Hall med konstsstycket att skapa en gemytlig atmosfär. Det är både lärorrikt och spännade att vistas tillsammans med Vish Puri och hans stab.
Ni som gillar McCall-Smiths böcker, både de från Edinburgh och de om Mma Ramotswes detektivbyrå i Botswana, tror jag kommer att stortrivas i Herr Puris sällskap.
Fallet med den försvunna tjänsteflickan är första delen i serien om Vish Puri
/Annika

onsdag 18 juni 2014

Några korta boktips innan semestern!


Idag bjuder jag på några korta boktips innan semestern! En bok perfekt för en dag eller två i hängmattan eller i trädets skugga. Så summerar jag Katarina Bivalds debutroman Läsarna i Broken Wheel rekommenderar. Ett härligt urval av personligheter möter Sara när hon reser over-there för att för första gången träffa sin brevkompis och nya bekantskap Amy. Lägg till en härligt utarmad, halvdöd småstad (med lillebrorskomplex) i Iowa omgiven av majsfält och en kärlekshistoria så är det komplett. En riktig må bra-bok för sommaren.

En fascinerande författare och illustratör ni bara måste läsa är Brian Selznick. Han får in så mycket i sina berättelser och de är så sinnrikt och klurigt skapade i ord och bild. Det är djup och mycket att begrunda i dem och samtidigt vansinnigt spännande.  Om sorg och saknad så det skär i hjärtat och om styrkan och möjligheterna som ryms i vänskap.
 
I boken Underverk flätas en flickas och en pojkes berättelser samman trots att det skiljer åtskilliga år mellan dem. Den ene berättas i text och den andra i bilder. Selznick skiftar skickligt mellan dem. Inledningen där två vargar springer i ett vinterlandskap och zoomas in i uppslag efter uppslag tills jag landar inne i en pupill liknande en stjärna på natthimlen.

Det är spännande att försöka tolka fram en berättelse ur hans bilder. Vem är tjejen, varför gör hon som hon gör och vart är hon på väg? Berättelsen i ord handlar om Ben. Hans mamma är död och nu får han upp spåret efter sin okände far. Det för honom till New York.


Den första boken av Selznick har även blivit film under namnet Hugo. Bokens titel är En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret. En fascinerande berättelse som utspelar sig i Paris 1931. Hugo är son till en urmakare och själv väldigt tekniskt intresserad. Plötsligt dör fadern och Hugo tas om hand av sin farbror och tvingas arbeta med att sköta om tågstationens klockor. Men så en dag försvinner farbrodern. Vad ska Hugo göra nu… Både boken och filmen finns att låna på biblioteket och ni hittar dem på barn- och ungdomsavdelningen.

/Liselott
 
 

måndag 9 juni 2014

När Kejsaren var gudomlig

En liten näpen bok fick jag i min hand. Liten i formatet och med bara dryga 160 sidor. När Kejsaren var gudomlig är Julie Otsukas debutbok som gavs ut redan 2002 men först nu kommit på svenska. Kanske blev den översatt för att hennes bok Vi som kom över havet berörde så. Min kollega Annika bloggade om den i höstas.

Temat är det samma i denna. Efter bombningen av Pearl Harbor är Japan fienden. Först hämtas de män som anses vara en fara för USA. I den familj boken handlar om hämtas fadern en natt och förs bort iklädd badrock och tofflor. De hör från honom via censurerade brev. Så en dag finns lappen uppklistrad överallt, evakueringsordern. Packa era saker och gör er beredda på att flytta. Kvinnan packar, gömmer och följer de regler som måste följas. Sakligt och kortfattat beskriver Otuska processen inför deponeringen. Den hoppar i framåt i tiden när de sitter på tåget till Utah och ett läger i öknen. Tiden går, nytt hopp i tiden och så står de hemma på trappan till sitt hus. Inget är som förr.

Kvinnan fadern flickan pojken. Jag funderar på om de någonsin namnges. Inte så långt jag läst. Inga namn men de blir ändå väldigt tydliga och berör i sin kamp att försöka hantera lägerlivet, ovetskapen om hur länge de ska vara där, om de kommer hem och någonsin får möta fadern. En bok att läsa med eftertanke. Saklig och inte särskilt känslosam berättas vad som händer dem och hur de upplever tiden före och efter lägervistelsen. Det ska bli spännande att läsa de sista sidorna och se hur hon knyter ihop berättelsen…

/Liselott

Boken på bibliotekets webbsida.

måndag 2 juni 2014

De utstötta

Funderade över hur länge till jag skulle få vänta. Två dagar senare hade jag den i handen, De utstötta. Sjätte boken om arkeologen Ruth Galloway och kommissarie Harry Nelson. Längtade att få läsa om deras fortsatta liv. Om spänningen och attraktionen dem emellan som hindras av så mycket. Men främst av att Nelson är gift och inte verkar kunna tänka sig att lämna sin fru. Samtidigt har han svårt för att Ruth träffar andra män – de har ju i all hemlighet ett barn tillsammans...

Elly Griffiths får in många element i berättelsen och kombinationen är oslagbar. Arkeologi, historia, natur och ett uns av det övernaturliga. Relationer och intriger både på jobbet och privat för flertalet av hennes gestalter och så lite kärlek på det. Allt utspelar sig i Norfolk och mer om det landskapet kan ni läsa i blogginlägget om en av de tidigare böckerna i serien Huset vid havets slut.

Vad händer då i denna? Ett arkeologiskt fynd lockar till sig tv och Ruth blir (till att börja med motvilligt) tv-stjärna. Ruth fundera över det skelett de hittat – vem var hon? Samtidigt försvinner en liten flicka från sitt hem trots att hela familjen befinner sig i huset.  Harry Nelson får ett svårt fall att lösa. Han jobbade med ett liknande fall för flera år sedan som slutade med att barnet dog. Ska det gå lika illa igen?

Den tar som vanligt slut alldeles för fort. Försökte läsa lite sakta och inte så länge åt gången. Men efter ett par sena läskvällar så var det bara att läsa vidare tills upplösningen kom. Vansinnigt spännande med klurig intrig och dessutom rolig. Sammantaget en serie böcker jag kan tänka mig att läsa om igen från första början.