onsdag 14 september 2016

Jonathan bortom all kontroll

Meg Rosoff var den som i år förärades världens största barn- och ungdomslitteraturpris, ALMA-priset till Astrid Lindgrens minne. Läs mer omdet här. Jag vill minnas att jag läst den av hennes böcker som först översattes till svenska: Så har jag det nu. Men det är så pass länge sedan (2005 kom den) att jag inte minns den så väl, men jag får en bra känsla när jag tittar på omslaget. Fyra andra böcker av henne finns översatt till svenska. Den som vill träffa henne kan göra det på Bokmässan i Göteborg senare i september.

Nu har hon skrivit en ny bok, mer riktad till vuxna, som heter Jonathan bortom all kontroll. Och ja, Jonathan hamnar verkligen bortom all kontroll.
Var börjar det? Kanske när han får ansvar för broderns hundar. För hur vet man att hundar mår bra och är nöjda? De ser ut att vilja något mer. Dessutom ser de på honom som att han inte borde vara nöjd med sitt liv. Han har väl inget dåligt liv?Han bor ju ändå i New York, även om jobbet inte är utvecklande för fem öre och han kan vilken dag som helst kan bli uppsagd från lägenheten. Men efter att har sett hur hundarna tittar på honom och sedan konfererar sinsemellan… Är hans liv så bra som han vill tro?

Det är när flickvännen (som jobbar åt en bröllopsfirma) får chansen till ett gratis-live-på-nätet-bröllop som saker och ting börjar gå riktigt snett. Han älskar att flickvännen är en ordningsam och lugn tjej till skillnad från honom själv. Men vill han verkligen gifta sig med henne? Samtidigt funderar Jonathan för sig själv: om man sa ja till saker man var livrädd för skulle kanske livet byta riktning, öppna sig, bli spännande. Så sagt och bestämt, gratis-live-på-nätet-bröllopet planeras...Det är också då orden börjar komma ut fel ur Jonathans mun, bröllop blir begravning...

Relationen hundarna och Jonathan emellan är så härligt skildrad. Meg Rosoff lyfter fram vilket uttryck funderingarna över om man är nöjd med det liv man lever kan ta. Särskilt när en så fantasirik och drömmande hjärna som Jonathan har är inblandad. Hur vet man vad man vill i livet? Vad som är rätt och att göra och fel? Boken är inte lätt att beskriva men rolig, fantasirik, absurd, mysig och tankeväckande. Den får mig verkligen att vilja läsa Rosoffs andra böcker.

/Liselott


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar