onsdag 24 maj 2017

Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr

Berättelsen börjar två månader efter dagen D. Bombplan flyger in mot den franska kusten. Det är staden Saint-Malo som är deras mål. Blinda Marie-Laure väntar på att henne gammelfarbror ska komma tillbaka som han lovade. Istället kommer bombplanen. I en annan del av staden finns Werner, en tysk soldat, som tar skydd i en källare under bombanfallet. Vilka är de?

Nu hoppar berättelsen tillbaka till 1934. Marie-Laure blir blind som barn och följer dagligen med sin pappa till hans arbete på Naturhistoriska museet i Paris. Det är där Marie-Laure får höra historien om stenen som kallas Lågornas hav. En sten som har betydelse för resten av historien.

Werner växer upp på barnhem i Tyskland med sin syster. Han är en självlärd tekniker som är en fena på att reparera radioapparater. Utöver det är hans liv hårt och förutbestämt. Alla pojkar ska ner och jobba i kolgruvan…

Omväxlande skildras Marie-Laure och Werners uppväxt. De har det inte lätt någon av dem. När kriget kommer påverkas de på olika sätt. Marie-Laure och hennes pappa flyr från Paris. Werner går med i Hitler-jugend och hans tekniska färdigheter upptäckts.

Jag tvekade lite innan jag lånade den, nästan 600 sidor lång. Dessutom trodde jag det skulle vara en kärlekshistoria men istället är det något annat. Det är en riktigt fascinerande, vindlande historia Anthony Doerr berättar. Historiskt intressant, människoöden och personligheter och miljöbeskrivningar som berör, ondska och godhet (ingredienser i riktigt bra berättelser). En krypande känsla av att det inte kommer att gå bra, men jag vet ju att de i alla fall ska leva fram till bombanfallet 1940, men vad händer sen?

/Liselott


Beställ boken på bibliotekets hemsida. Finns även som storstilsbok, e-bok, e-ljudbok och talbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar