onsdag 13 september 2017

Gänget av Katarina Wennstam

Återigen en angelägen bok om en av samhällets smutsiga bykar - här fenomenet kring gruppvåldtäkt - av mästarinnan bakom många starka böcker, ofta kring mäns våld mot kvinnor i en eller annan form.

Alldeles nyss läste jag hennes debut för ungdomar ”Flickan på hotellet”, som jag skrev om på tonårstipsbloggen Boksnack – ett välbehövligt deckarinslag för tonåringar, som också handlade om hennes hjärtefrågor. Tyvärr känns det litegrann som att hon börjar bli lite väl övertydlig i att gå sina egna ärenden i sina spänningsromaner, Wennstam tenderar att plantera sina egna åsikter hos sina karaktärer, så att man nästan hör henne själv säga dem… Men bortsett från det, och bortsett från oväntade korrekturfel, och ibland lite väl tillrättalagda skeenden, är det återigen ett starkt och viktigt inslag i samhällsdebatten, i romanens form, som hon levererar. Och det är bra. Hennes röst behövs.

Historien då… ja, den cirkulerar kring ett gäng medelålders män, i olika lägen i livet, som har något smutsigt med sig i bagaget från tonåren, något så smutsigt som får en utav dem att plötsligt och oväntat ta sitt liv. Några år senare mördas en annan utav dem. Detta ger övriga en smula kalla fötter… vad är det som händer?

Kommissarie Charlotta Lugn får vi återigen träffa, och hon får lite oväntat fallet rakt ned i sitt eget knä. Vi får också – återigen - träffa advokaten Shirin Nouri, som tidigare hette Sundin som gift, och följa hennes märkliga turer in i dramat, som visar sig ha somliga kopplingar till henne privat. Vi får också till viss del följa männen det egentligen handlar om, hur de gemensamt förgrep sig på en neddrogad tjej de kände i övre tonåren. Ett övergrepp som förföljt dem på olika sätt genom skuld och skam, förträngning och försök till botgöring. Vilket ju förstås inte går. Aldrig någonsin. Detta driver igång ett händelseförlopp de aldrig trodde skulle ske, och allt de försökt dölja riskerar att komma upp i ljuset, och med det riskerar de allt i de liv de skapat åt sig. Som välanpassade män. Bakom vilka det döljer sig män som är kapabla att göra det som grupptrycket kräver av dem, även om det sker på bekostnad av en annan medmänniskas framtid.
Mycket läsvärt som vanligt!

/Tuija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar