onsdag 6 september 2017

Svart vatten av Louise Doughty

En titel som anspelar på flera olika vatten som döljer minnen av både det ena och det andra! Det här är onekligen en intressant thriller, som utspelar sig dels i det pågående nuet som är 1998, främst på Bali, och dels i det förflutna - från efterkrigstiden till 1965 - i USA, Holland och Indonesien. Vi får en rejäl dos av Indonesiens ganska blodiga nutidshistoria då man framför allt jagade kommunister – i vilket John Harper hade en ganska obetydligt del i, men för honom och hans samvete desto större.

Vi får veta att Harper, som från början hette Nicolaas, föddes i ett lerigt flyktingläger på Sulawesi i början av 1940-talet, son till holländsk mamma och med en pappa – hälften indones, hälften holländare – som halshöggs av japanerna i lägret. Efter krigsslutet skickas de hem till Holland, men emigrerar kort därefter till USA, där mamman träffar en svart, Michael, vars föräldrar kommer att bli oerhört betydelsefulla för honom genom livet. Han får en liten lillebror, Bud, men både mamman och Michael överlämnar dem i farföräldrarnas vård av olika skäl, men Harpers uppväxt präglas ändå för första gången av stabilitet, värme och kärlek till den lite udda familjen som på olika sätt konfronteras med den amerikanska rasåtskillnadspolitiken. Men efter en förfärlig tragedi tvingas Harper att återförenas med sin mamma i Holland i tonåren, och blir så småningom någon form av agent/kurir åt en organisation som hjälper multinationella företag att etablera sig i länder med oroligt politiskt läge.

Under 1960-talet placeras han i Indonesiens huvudstad Jakarta, med en dödslista på kommunister, och blir ordentligt traumatiserad under uppdraget. Långt senare, 1998, sluts cirkeln igen och han återplaceras i Jakarta under de blodiga upploppen, ställer återigen till det för sig och evakueras till Bali där han gömmer sig undan dem han tror är efter honom. I Ubud möter han västerländska Rita som jobbar där som lärare, och upplever kanske för första gången starkare känslor för en kvinna – dock lika rotlös som han, och även hon med tunga hemligheter i bagaget. Med henne rådbråkar han sina mörka minnen och återigen aktualiseras frågorna om skuld och ansvar när det förflutna kommer ikapp.

En synnerligen läsvärd historia - inte egentligen för sitt thrillervärde, för tempot är inte det kanske förväntade - utan för allt det andra man får på köpet.
Boken finns också på engelska, antingen att läsa eller lyssna på.

/Tuija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar