lördag 18 november 2017

Nya trädgårdsbiografier

 
Dagarna blir kortare medan de mörka timmarna blir längre och trädgården går i vila. Som en sann trädgårdsnörd börjar jag då läsa trädgårdsböcker istället och drömma om ljusare tider. Numera finns det mycket inspiration att hämta, nackdelen är hur man ska få plats med alla idéer i den egna trädgården.
Jag tänkte tipsa om de lite annorlunda trädgårdsböcker som inte handlar så mycket om hur man odlar utan om de som odlar.

Jag börjar med Karin Berglunds bok Det var en gång en trädgård: minnen från ett odlarliv. En mycket trevlig bok som berättar om hennes egna trädgårdar och kända trädgårdar hon besökt. Du får också möta kända trädgårdspersoner hon intervjuat för tidningar hon jobbat åt. Allt varvat med vackra bilder.

Nästa bok heter Artemisiasällskapet: berättelser ur trädgårdsliv. Boken består av korta berättelser skrivna av pensionerade trädgårdsjournalister. Artemisia är det latinska namnet på malört: aromatisk ört med silvergråa blad, växer snabbt till en rugge och kan behöva stödjas. Ett passande namn för lite grånade människor med gröna intressen. Gemensamt för flera berättelser är hur det kom sig att de började skriva om trädgårdar eller hur deras trädgårdsintresse väcktes.

Sist men inte minst är Trädgårdslegender: profilerna, livsverken, deras bästa råd skriven av Lisa Ising. Boken handlar om precis vad undertiteln säger, kända trädgårdspersoner berättar om sig själva, vad de har blivit kända för och sitt bästa trädgårdsråd.


/AnneliInga kommentarer:

Skicka en kommentar