onsdag 27 december 2017

Kåda av Ane Riel

Tipset på boken fick jag denna gång från Go kväll. Boken blev även vinnare av Glasnyckeln 2016 (Skandinaviens bästa kriminalroman) och utsedd till bästa översatta kriminalroman 2016 och den är en annorlunda spänningsroman. En långsam väg, vindlande och fascinerande mot ett så nervpirrande och oförutsägbart avslut. Det var knappt att jag ville fortsätta läsa de sista 80 sidorna, för jag visste att nu skulle något ske! Men jag hade inte den blekaste aning om vad…

Huvudperson är Liv, mamma Maria och pappa Jens. Men närvarande finns också farmor Else, Carl och en frånvarande farbror. Berättelsen handlar till stor del om Jens. Hans uppväxt, förhållandet till pappa Silas och mamma Else och så händelsen när storebror Magnus lämnar familjen. När Maria kommer till gården, hur de förälskar sig och får tvillingarna Carl och Liv och sedan när Carl dör. Då slängs farmor Else ut och hon flyttar till en kusin på fastlandet. Familjen bor ute på en ö i Jens föräldrahem, ensamma på ön. Men det är ingen vanlig familj. Pappan är en samlare av stora mått. Samlandet går något annorlunda till. Han smyger runt i byn och in i folks hus och tar det han behöver… Livs mamma tycker inte riktigt om att det blir trängre och trängre hemma av alla nödvändigheter men kan inte riktigt säga ifrån.

Men inte nog med detta. Boken börjar med ett julfirande av den ovanliga sorten. Liv är sju år och farmor har kommit tillbaka. Liv lär för första gången känna sin farmor – men inte så länge. För detta denna jul är farmor med – död. Lite senare eldar de upp farmor. Liv ifrågasätter inte vad föräldrarna gör utan tror på faders förklaringar till varför farmor måste dö. 

Men hur har det kunna bli så här? Hur hamnar man i en situation där det är normalt att farmor mördas? Hur kan föräldrarna ha blivit kapabla att utföra en sådan handling? Hur blir deras fortsatta liv? Det är fascinerande att följa Liv och hennes föräldrar. Främst är det hennes pappa Jens livsval som formar familjens liv.

/Liselott

Reservera boken på bibliotekets webbsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar