lördag 7 juli 2018

Etthundra mil av Jojo Moyes

Etthundra mil är en fantastisk charmig historia, med karaktärer som etsar sig fast och en spänning som gör den till bladvändare. I kapitel med omväxlande berättare får vi lära känna den ensamstående mamman Jess, som sliter hur mycket som helst för att få ekonomin att gå ihop. Hennes man har lämnat henne, och han bor hemma hon sin mamma, fortfarande för deprimerad för att kunna jobba, och därmed kunna betala något som helst underhåll för barnen. Som båda är hans, men tonårskillen Nicky är från ett av hans tidigare förhållanden – men Jess håller honom lika kär som om det var hennes egen son. Men pengarna räcker som sagt aldrig till ändå, hur många extrajobb hon än har.

Vi får också inblick i Tanzies liv, dottern, som visar sig vara en naturbegåvning i matematik, men en udda liten fågel i den vanliga skolans sammanhang. Men en dag erbjuds hon en unik möjlighet att få börja på en privatskola där hennes talanger skulle få en chans att blomma ut ordentligt, men de ynka 10 % av kostnaden som Jess skulle behöva stå för, de finns ju inte. Förrän de får veta att vinstpengarna från en matematiktävling skulle kunna täcka behovet.

Och av flera olika slumper hampar det sig så att den lilla familjen, tillsammans med sin stora illaluktande hund baxar in sig i den välbärgade Eds bil, som erbjudit sig att köra dem tvärs genom hela Storbritannien till just nämnda mattetävling. Ed, som är affärsmannen som anställt Jess som städerska i sin semesterbostad, men som hamnat i problem och anklagas för insiderbrott. 

Detta möte mellan människor vars vägar aldrig annars skulle ha korsats, sätter oerhört djupa spår hos dem alla, och efter det blir livet sig aldrig likt igen. Men inte som man kan föranledas att tro… För det är ingen enkel väg till feelgood här, det handlar om trasiga, ledsna, utsatta, kämpande människor, som är goda, varma, rättrogna, och vill väl, men som livet bråkar riktigt ordentligt med. Det är människor som det är oerhört svårt att inte tycka om, och som man bär med sig länge efteråt. En riktigt läsvärd upplevelse, som säkert kommer att delas av många.


/Tuija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar