lördag 28 juli 2018

Ensamhetens språk av Jan-Philipp Sendker


Många har väntat på den andra delen av författarens Kinatrilogi, och han lämnar nog ingen besviken. Den kan läsas helt fristående, men som oftast är fallet förstår man som läsare det mesta mer på djupet om man läst föregångaren Viskande skuggor. Riktigt bra är även denna Hongkongthriller/ kärlekshistoria, där berättelsen tar vid ungefär där den förra slutade, när Paul Leibovitz – tack vare den kinesiska flickvännen Christine – återigen känner att han börjat leva, i efterdyningarna av sonens död som drabbade honom hårt.

Thrillerinslaget i denna bok drar igång den dag Christine får ett brev från sin bror, som hon trodde var död, som leder in dem på livsfarliga vägar. Den släkt med bror, svägerska och syskonbarn som Christine inte visste existerade, råkar ha hamnat i centrum för en miljöskandal utan dess like, i ett Kina som fortfarande är oerhört starkt präglat av maktmissbruk och politisk korruption. Ett samvetslöst företag släpper ut miljögifter som orsakar sjukdom och dödsfall, men skrupelfria politiker från partiet tystar skandalen med alla medel. Trots att Paul egentligen inte är inblandad, kan han inte stillatigande se på när Christines svägerska tynar bort i ett galopperande tempo. Christine klarar av olika skäl, främst familjehemligheter som dras fram i ljuset, inte av att bistå familjen med det stöd de hoppats på, men Paul låter sig, intet ont anande, dras in i en livsfarlig häxjakt på kinesiska myndigheter. Den lilla människan är fortfarande väldigt, väldigt liten i den kinesiska statsapparaten…

Som läsare får man sig både spännande thrillerinslag och intressant kinesiskt tankesätt och kultur till livs, varvat med ett tänkvärt och viktigt innehåll. Mycket läsvärt, som vanligt!

/Tuija

Reservera boken på bibliotekets hemsida, finns även som ljudbok och kan läsas direkt som e-bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar