lördag 19 juni 2021

”Det röda året” av Emma Steinwall

Titeln syftar på en tid som är dramatisk, som innehåller stora förändringar eller starka känslor. Och det är det minsta man kan säga om året i nutid som vi får följa två judiska familjer i Göteborg. Var och en tycks dölja större eller mindre hemligheter för varandra - eller de andra - och ibland är det rent hisnande allt som händer. Det är ett relationsdrama på hög nivå, som fängslar från början till slut och är så fantastiskt välskriven att det är en fröjd att läsa. Som är skriven av en debutant!

Från nyårsafton till nyårsafton följer vi dels judiska Mirjam och hennes Peter – från förlovning till bröllop – men genom en bergochdalbana av tvära kast kring den impulsiva och orädda Mirjam som ibland upplevs som direkt gränslös.

Mirjam får vi också följa i förhållande till kusinen Sarah som är hennes totala motsats, men inte desto mindre hennes närmaste – som en tvillingsyster. Sarah får vi också följa genom förhållandet med den judiske Aron – det perfekta paret – tills han oväntat avbryter deras förhållande. Och får Sarahs tillvaro att gunga betänkligt.

Mirjams lillasyster Anna lever i ett vacuum av arbetslöshet och väl dold kärlek till mannen som förtjänar något bättre än hennes storasyster. Och när plötsligt deras pappa dör ställs en hel massa saker på sin spets, bl a när det visar sig finnas en storebror till dem båda som de aldrig ens har fått veta finns.

Ja, här finns många hemligheter dolda, många olika sorts separationer som är tunga att bära. Men framför allt visar romanen vad det gör med olika relationer när man döljer saker för varandra… när undanhållandet blir ett större problem än själva hemligheten.

Mycket bra, tänkvärd och underhållande läsning, ser verkligen fram emot fler verk av författaren!

/Tuija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar