onsdag 2 juni 2021

Några faktaboktips och du har väl inte missat podden?

Nu drar vi ner på antalet inlägg till ett i veckan (lördagar). Men å andra sidan kommer det ett poddavsnitt att lyssna på varannan onsdag under sommaren! Har ni missat några av våra tidigare poddar hittar ni både de nya och de gamla via Ronneby biblioteks hemsida. 

Här följer ett par av de böcker som Anneli tipsade om i poddavsnittet "Gömmer vi böckerna?" Men vill ni veta lite mer om böckerna än det som står här och få några fler tips så lyssna på poddavsnittet.


Djupa sår av Cathy Glass

Cathy och John bestämmer sig för att bli ett familjehem för barn som behöver tillfällig hjälp. Samtidigt försöker de få ett eget barn.

Första barnet är en tonårskille som är hos dem ca 6 månader. Andra barnet blir den 13-åriga Dawn som boken handlar om.

Hon är vänlig och mycket artig men har ovanan att gå i sömnen. De förstår att har hänt men lyckats inte få fram vad. De får inget stöd eller hjälp från socialsekreteraren och myndigheter som ”skyller” på sekretessen. I samma veva har de fått sitt första barn, sonen Adrian.

Författaren är brittisk och har skrivit ett flertal böcker om sina många år som familjehem. Namnet är en pseudonym och personerna i böckerna har fått andra namn för att inte kunna identifieras.

En sommar på Skalsvallen och andra autentiska berättelser om fäbodlivet  

Boken är utgiven av Järvsö hembygdsförening och berättelserna utgår från trakterna där omkring. Starten var när Klubb-Anna lämnade sin berättelse på 60-talet. En stor del av boken är hennes berättelse som utspelar sig på 30-talet.

Fäbodlivet upphörde under 50-60-talet så de sociala förutsättningarna förändrades i samhället.

Det var ett ensamt arbete att sköta djuren, kor, får och grisar, kärna smör och göra ost. På helgerna hände det att de fick besök eller kunde gå milen till nästa fäbodstuga. 

Titanic – den osänkbara drömmen  av Tomas Blom 

Berättelsen om Titanic tillkomst och undergång. Vi får läsa om både konstruktören, kaptenen, ägarna och passagerarna. Det handlar framför allt om de olika människorna som på något sätt blev inblandade i katastrofen.

En blandning av sjöfartshistoria, de tekniska uppfinningarna och personliga människoöden. Lagom lättläst för att få med det mesta utan alltför mycket djupdykning i detaljer och referenser.

 /Liselott

 Sök upp och reservera böckerna på Ronneby biblioteks hemsida. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar