onsdag 24 november 2021

"Mormor dansade i regnet" av Trude Teige

En bok för er som vill läsa om händelser från andra världskriget. Denna gång är det ”tysketöserna” som är i fokus. Berättelsen utspelar sig i Norge i nutid där vi följer Juni, under andra världskriget där vi följer Mormor Tekla och tiden där emellan som handlar om Junis barndom och hennes mor Lilla.

Juni flyr från sin man ut till ön där mormor och morfar alltid bott och där hennes mor bodde. Alla är de döda och Juni börjar röja upp i huset samtidigt som hon sörjer. Bland alla sparade saker hittar hon foton som tar henne tillbaka till mormors ungdom och vad som hände under kriget. Historien stämmer inte med den bild Juni har från sin uppväxt. Junis mor Lilla visar sig var född ett år innan mormor och morfar gifte sig, och vilken är den stilige tyske soldaten som är med på fotot?

Kärlek i krigstid är inte alltid lätt och än värre blir det när kärleken blir mellan fiender. Tekla går emot alla råd och följer med till Tyskland när kriget är slut. Tyvärr blir det inte som paret har tänkt sig, situationen i Tyskland än värre än de anat. Speciellt som det visar sig att byn och gården de är på väg till hamnar på östsidan. Det är fasansfulla saker som sker i krigets skugga men Tekla hittade morfar Konrad och kom tillbaka till Norge.   

När mormor var ledsen och nere så dansade hon i regnet. Sedan kom hon in och satt hos morfar med ett glas konjak. Men varför började hon just dansa i regnet? Det får du reda på om du läser boken. 

Jag tycker det var en mycket intressant bok som snarast får beskrivas som levnadsöden under kriget. Den är både spännande, sorglig och ibland lite irriterande. 

/Anneli

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar