onsdag 27 mars 2013

Boel och Oscar

Jag hade velat läsa Josefin Sundströms första bok Vinteräpplen som kom 2010. Istället blev det av att jag läste hennes senaste bok, Boel och Oscar. Den var mycket bättre skriven än jag väntat mig. Miljön Sundström förlagt berättelsen till är helt i min smak. Ett vackert bankpalats byggt 1876, varsamt renoverat och omgjort till lägenheter efter Oscars ritningar. Som tack fick familjen hyra en lägenhet och han bor kvar än. Men det är ändå det lilla i berättelsen. Viktigare är människorna, relationerna dem emellan och frågor om att förlåta sig själv och andra. Att inte låsa fast sig vid det som skett, utan gå vidare.

Men tillbaka till bokens första sidor. En man och hans son är ute på fisketävling. Pappan lämnar sonen en liten stund och när han kommer tillbaka är pojken försvunnen. Vad som hänt återkommer författaren till här och där i boken.

Nutid. Oscar står som han gör varje dag och tittar ut genom fönstret. Men idag ska något speciellt hända. En ny granne ska flytta in. Precis när en bil stannar på trottoaren (det måste vara hon) ringer det på dörren… Dottern far in som en storm. Suckar, beklagar sig, ger instruktioner och försvinner ut igen. På bordet står kaffe och kakor men hon har inte tid att stanna för fika och Oscar har missat att se hur inflyttaren ser ut…

Hemkommen till Sverige efter månader av utlandsvistelse flyttar Boel in i Oscars hus. Hon har inte hämtat sig efter att hennes blivande man varit otrogen och de gjort slut. Boel försöker tränga undan det men är så oerhört sårad. Kan inte skjuta det ifrån sig och komma igång med ett ”normalt" liv. Inte blir det bättre av att han skickar brev till henne. Brev hon inte öppnar men sparar i en gammal skokartong.

Omständigheterna gör att Oscar och Boel möts om och om igen. Hon som helst skulle slippa allt vad grannar heter tycker han är påstridig och lite för frågvis. Han ser en människa med sorg i blicken och tycker hon verkar bräcklig. Så råkar Oscar få ett av Boels brev från den otrogne mannen. Oscar öppnar och läser det innan han förstår att det inte är skrivet till honom. Vad händer nu?
/Liselott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar