onsdag 23 september 2015

Badhytten

Christina Olséni & Micke Hansen – Badhytten

När det stod klart att Historiska Media skulle ge sig på att ge ut deckare så var jag nog inte ensam om att lägga huvudet på sned. Jag hade dock inte behövt oroa mig, Badhytten är en väldigt rolig bok. Det är en många sätt enkel deckarhistoria som rullas ut, fylld inte bara med humor utan även några fasansfullt pinsamma skämskuddeställen.

Boken börjar med att Egon och Ragnar okynnesspelar på Falsterbos fina golfbana en tidig sommarmorgon. De tillhör inte golfklubben, det har de inte råd med, så de brukar åka ut tidigt om morgnarna och spela lite innan medlemmarna strömmar till. Just denna morgon får Ragnar till ett kanonslag vid det andra hålet, men när han kommer fram till bunkern ser han att klubbens ägare Sven Silfverstolpe ligger där. Stendöd. De blir förskräckta båda två, övertygade om att Ragnar råkat döda Silfverstolpe med sitt fina slag. För att dölja sitt brott lyckas de få upp Silfverstolpes bastanta kropp på hans golfbil som står bredvid, varpå de kör honom till det än så länge nedsläckta klubbhuset. Inne på Silfverstolpes kontor försöker de få dödsfallet att se ut som en olycka genom att kasta honom huvudstupa in i akvariet.
Detta fungerar naturligtvis inte alls, och när de ringt Egons svärson som dessutom är åklagare för att fråga vad de ska göra så råder han dem – mot bättre vetande - att åka därifrån medan han försöker reda ut vad som egentligen hänt. Ganska snart står det klart att Silfverstolpe blivit brutalt mördad, inte av en golfboll utan av en betydligt mer kallsinnig person. Poliserna på orten kliar sig i huvudet eftersom kroppen uppenbarligen blivit flyttad, men varifrån? Och varför? Samtidigt sätter Ragnar obetänksamt upp lappar runtom i Falsterbo där han frågar efter ett borttappat cigarrettfodral som han förlorat på golfbanan samma morgon.

Badhytten är ingen märkvärdig bok, men den är perfekt som eftermiddagsläsning en slö söndag. Persongalleriet är välkomponerat, deckarhistorien är precis så otrolig att man går på det och jag är övertygad om att detta bara är en första del eftersom det i slutet av boken bjuds in till en fortsättning.

/Alex

Boken i bibliotekets katalog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar