onsdag 16 september 2015

Tobakshandlaren

Robert SeethalerTobakshandlaren

Året är 1937, Franz är tonåring och bor i den lilla kurorten Salzkammergut i Österrike. Hans mor har dock andra planer för honom, hon vill att han ska komma någonstans och bli någonting varför hon skickar honom till Wien. Otto, som har en tobaksaffär där, är en vän till familjen och har lovat ta sig an pojken. Franz vill inte resa men gör som hans mor har sagt. Väl framme i det gigantiska Wien blir han inackorderad i ett rum bakom affären. Han får som enda uppgift att sitta på en pall innanför butiksdörren och läsa alla dagstidningarna. Varje dag. Detta förstår han inte men han gör som han blir tillsagd, allt medan Otto betjänar kunderna med tillbörlig vördnad och respekt.

Samtidigt vet vi att det pyr och glöder i Europa vid denna tidpunkt. Vi sitter även med facit om vad som komma skall, men det gör inte Franz. Han lever livet som det ter sig på denna pall i Wien, allt eftersom får han fler uppgifter och får även lov att betjäna kunder. Han råkar dessutom kära ner sig i en flicka och bli bekant med Sigmund Freud som är en av tobaksaffärens stamkunder. Allting förändras dock den dagen då en bil stannar utanför varpå några bistra män kliver in i butiken och skriker att de har hört att Otto säljer ”snusk till judarna”. Otto kämpar inte emot och Franz tittar förfärad på när han släpas med ut i bilen. Franz kommer aldrig att få se Otto igen. Historien tar här en ny vändning, både i boken och inte minst i verkligheten eftersom den hela tiden följer de historiska händelserna kring ”Anschluss”, den tyska annekteringen av Österrike 1938.

Jag försöker att vara försiktig med stora ord, men denna bok är inget annat än enastående. En dramatisk historia berättas på ett nästan stillsamt sätt genom ögonen på en tonåring som växer upp väldigt fort när världen omkring honom sätts i brand. Förlaget som ger ut den heter Thorén och Lindskog, de ger ut tysk litteratur som ofta är hur bra som helst men som hittills inte nått den stora massan, varför en bok som Tobakshandlaren känns som ens egen lilla underbara hemlighet.


/Alex

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar