onsdag 1 augusti 2018

Jag vet var du bor av Claire Kendal


När jag tog ut Jag vet var du bor ur hyllan och läste baksidestexten fångades jag dels av handlingen och dels av recensionen Entertainment Weekly hade gett: ”Mot slutet kommer ditt hjärta att bulta och din skjorta vara blöt av nervöst svett.” Nå… riktigt så spännande var den inte, men den var helt klart värd sin läsning. Vad handlar då denna bok om?

Clarissa är en medelålders kvinna som har råkat ut för en stalker. Rafe jobbar ihop med henne, men hans engagemang för henne slutar inte när arbetsdagen är över. Hon finner honom vaka utanför hennes hus i flera timmar. Han skickar meddelanden och presenter som är tänkta att vara romantiska men som alltmer urartar till att bli obehagliga och hotfulla. Clarissa läser på. Det finns instruktioner kring hur man beter sig mot de som uppvisar besatthet och Clarissa gör sitt bästa att följa dem. I några veckor ska det åtminstone bli lite lättare. Hon ska sitta med i en jury och därmed slippa jobbet. Slippa honom. Men Rafes beteende eskalerar och Clarissa märker hur hon, av rädsla att gå ut, alltmer blir en fånge i sitt eget hem. Hur ska hon lyckas bli fri? Hon förstår att hon måste koppla in polisen, men hur ska hon få dem att lyssna? Clarissas plats i juryn får henne att se hur tufft rättssystemet kan vara. Hon måste ha tydliga bevis innan hon går vidare, men kommer Rafe låta henne göra det?

Intensiv och fruktansvärt obehaglig. Man lär känna Clarissa och blir frustrerad å hennes vägnar över hopplösheten i situationen hon hamnat i. Man fasar för alla kvinnor (och män) ute i verkliga världen som faktiskt kan råka ut för eller har råkat ut för liknande situationer. Hotet är något ytterst verkligt och det gör romanen desto otäckare.  

/Veronica


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar