lördag 18 maj 2019

”Det slutar med oss” av Colleen Hoover


Samma dag som Lily Bloom begraver sin pappa – en pappa som hon i grunden både hatade och föraktade för att han slog hennes mamma – möter hon neurokirurgen Ryle. Ett ganska kort men personligt och starkt möte som gav mersmak, men inte mer än så. Båda fortsätter med sina liv men av en slump ett år senare möts de igen, när kvinnan som Lily just anställt till sin blomsteraffär visar sig vara syster till just Ryle. Redan efter deras första möte året innan hade han gjort klart att han levde för sitt jobb och var ointresserad av fasta relationer, men trots detta dras de till varandra för att ganska snart ändå ha ett förhållande. Djup förälskelse leder till att de så småningom faktiskt gifter sig, men säg den lycka som varar.

Istället börjar Lily bli varse sidor hos Ryle som hon tidigare inte ens kunnat ana. Han bär på ett mörker efter ett trauma i barndomen, och det som hon aldrig någonsin hade kunnat föreställa sig att hon skulle hamna i, är plötsligt ett faktum – hon har hamnat i sin mammas sits. Och för första gången inser hon också det komplexa dilemma som ligger bakom att lämna en man som slår.

Det här är en väldigt romantisk berättelse om kärlek och glödande passion som faktiskt är väldigt mycket mer än en förutsägbar kärleksroman - och egentligen mycket mörkare än så. Kärlek är sällan okomplicerat, och för Lily blir det inte enklare av att hennes ungdomskärlek, den på den tiden hemlöse Atlas, dyker upp i hennes liv och rubbar framför allt Ryles cirklar.

Romanen är på många sätt både viktig och drabbande läsning, med många ärliga, nakna sanningar i ljuset som gör personerna intressanta. Det är ett svårt men angeläget ämne författaren ger sig i kast med, som hon i efterordet utvecklar så att man förstår att självupplevda dilemman och erfarenheter från hennes egen barndom ligger till grund för berättelsen. Där finns också många kloka ord till alla dem som inte förstår varför en kvinna som blir utsatt för våld i nära relationer inte bara går sin väg. För det är verkligen mycket mer komplext än så. En både vacker och mörk bladvändare som rekommenderas många!

/Tuija


Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar