lördag 25 maj 2019

"Samlaren" av John Fowles


I första delen av boken följer vi Fredrick Clegg. En tillbakadragen man som jobbar på stadshuset och som samlar på fjärilar. Han är besatt av en ung kvinna vid namn Miranda. Han ser henne från sitt kontorsfönster när hon går till och från skolan. Ibland följer han efter henne hem, eller till nått fik. I Fredricks huvud är han helt säker på att skulle hon bara lära känna honom skulle hon älska honom lika mycket som han älskar henne. I sitt huvud målar han upp en rosa skimrande framtid tillsammans med Miranda, samtidigt som han är för blyg för att överhuvudtaget försöka närma sig henne.

Tills den dag Fredrick vinner på tipset.

Tack vare sin nyvunna rikedom kan Fredrick säga upp sig från jobbet och köpa ett hus ute på landet. Ett hus långt bort från nyfikna grannar, med en insynsskyddad tomt och en stor fin källare. I källaren inreder han ett rum, med en dörr som bara går att öppna utifrån.
Om bara Miranda får lära känna honom i lugn och ro så kommer hon att älska honom, hon kommer vilja stanna kvar där med honom, det är han säker på.

I andra delen av boken följer vi Miranda. En ung kvinna med konstnärsdrömmar som blir kidnappad och inlåst i en källare, som tycks vara inredd just till henne, av en man hon aldrig träffat.

Samlaren kom ut 1963, det är inget man direkt märker av i boken förutom möjligen i Mirandas dagboksanteckningar om sitt liv innan källaren. Boken går i långsam takt, men det är spännande att få både Fredricks och Mirandas sida av livet i källaren. Hur Fredrick in i det sista fortfarande tror att han och Miranda kan ha ett förhållande med varandra och hur Miranda kämpar mot rädslan och ensamheten och ständigt försöker komma på sätt att kalla på hjälp eller att på fly.
Jag gillade slutet av boken, den lämnar en med en obehaglig känsla i kroppen.

/Caroline


Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar