onsdag 23 oktober 2019

”Agneta Grahn och döden” av Birgitta von Otter


Tillsammans med sin make Kjell-Olof Feldt har hon, och han, nyligen gett ut varsin bok på deras eget nystartade förlag. Tillsammans har de skrivit flera gånger, bl a om alkoholism och medberoende, men denna gång har Birgitta sytt ihop en egen historia om att inte vilja dö men nätt opp orka leva – och hur man kan hantera de stora och svåra frågor man brottas med när man kommit en bit upp i åren.

Romanen handlar alltså om Agneta Grahn, änka i sjuttioårsåldern, med enda dottern och barnbarn i Australien (längre bort kan man ju inte ha dem…). Livet har gått lite i stå, och efter ett läkarbesök får hon för sig att hon måste ha drabbats av en allvarlig sjukdom, vilket får henne att börja grubbla över åldrandet och döden. I kölvattnet av dessa grubblerier följer minnena från livet som var, varför det blev som det blev, och hur hon försökt fortsätta i sin ensamhet med tomheten och sorgen efter maken, pysslandes med deras gamla torp som hon i sin enfald alltid trott skulle övertas av dottern på andra sidan jorden, och nu - ovanpå allt - rädslan för att dö när livets ändlighet plötsligt verkar stå på hennes egen tröskel.

Men mitt i allt detta lär hon av en slump känna en liten pojke som visar sig ha mer gemensamt med henne än någon kunnat ana. En fin liten vänskap utvecklar sig mellan den gamla och den unga, där osynliga trådar binder ihop dem på ett för henne synnerligen oväntat sätt, trådar som bara hon kan se, som bara hon känner till. De visar sig behöva varandra, fast på lite olika sätt, och tillsammans med en annan, mer jämnårig nyfunnen vän upptäcker hon nya vägar att vilja leva tills sista andetaget är draget.

Det är en smått vemodig historia med en svagt humoristisk underton ändå. Det som den eventuellt tappar i den långsammare öppningen tar den snabbt igen när väldigt oväntade saker avslöjas som driver upp intresset och spänningen. I viljan att leva och i rädslan för att dö lyckas Agneta Grahn ändå fylla livet med ett angeläget innehåll, som är nog så tänkvärt.

/Tuija

Reservera boken på Ronneby bibliotek. Se även vilka andra utgåvor boken kan läsas i. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar