lördag 5 oktober 2019

"De dubbelt så bra" av Bengt Ohlsson


Boken utspelar sig under åren 1918-1931, i huvudsak i Ångermanland, men även Värmland och Finland.

Arvid 14 år och Ragnar 17 år berättar i vartannat kapitel om sina liv. De växer upp på varsitt håll i mellersta och norra Sverige. Bengt Ohlsson använder ett arkaiserande språk när han låter dem berätta, kanske att Ragnars språk är överdrivet lillgammalt.

I början av boken bor Arvid och hans lillasyster Elina i Värmland hos farbror Jan och faster Eva, som han kallar tant Eva. Under tiden vandrar fadern iväg för att hitta jobb i skogen åt Arvid och honom själv. Modern är död. Arvid bor ute i stallet på gården. På kvällarna utsätts han för sexuella övergrepp av farbror Jan.

Så kommer far tillbaka för att hämta Arvid. De ger sig ut på vandring norrut där fadern hittat jobb. På vägen träffar de Harald som de slår följe med. De hittar ett tillfälligt jobb på sin vandring, ett vägbygge som är utsatt för blockad.

Blockader och strejkbryteri är ett genomgående tema i boken, som leder fram till händelserna i Ådalen 1931.

Till slut når Arvid, hans far och Harald fram till skogen där de ska arbeta. Arvid blir ”brosslare”, den person i timmerhuggarlaget som hugger upp vägar och ser till att timmerlasset kan köra säkert. Den uppgiften kommer att förändra hans liv.

Första gången vi möter Ragnar är han ute och marscherar tillsammans med sina mannar. Ragnar är fänrik, men snart får vi veta att mannarna inte är äldre än 12 år. En av dem undrar om de inte snart ska få riktiga gevär. Ragnars största dröm är att ansluta sig till Svenska brigaden, d v s det rikssvenska frivilligförband som stred på de vitas sida under finska inbördeskriget, 1918. Men hans mor vägrar att släppa iväg honom. Ragnar och hans mor bor i Härnösand, i huset där doktor Bratt har sin mottagning. Hans mor är sjuksköterska och sekreterare åt doktorn. Läsaren, och så småningom Ragnar själv, förstår nog att hon även är hans älskarinna. Doktorn skriver till kaptenen och intygar det olämpliga i att skicka iväg Ragnar till Finland. Men han rymmer.

Innan Ragnar ger sig iväg möts han och Arvid. De inleder ett kärleksförhållande som varar hela boken igenom, trots att de skiljs åt under den tid som Ragnar ansluter sig till Svenska brigaden. Skildringen av kriget i Finland är oerhört stark.

Det är en historisk roman där både strejker i Sverige och inbördeskriget i Finland skildras. Men det är också en skildring av två unga mäns kärlek till varandra, en kärlek som får den ene att stötta den andre, och som får dem båda att drömma om framtiden någonannanstans.

/Sara

Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. Se även vilka andra utgåvor boken finns som.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar