onsdag 2 oktober 2019

”En nästan perfekt dag” av Mareike Krügel


Ja, det kunde hon ju önska, medelålders Katharina, vars tämligen vanliga fredag tyska Krügel berättar om. Eller – för vem som helst hade en sån här fredag varit mardrömmarnas mardröm, men för den här tvåbarnsmamman förefaller det mesta, otroliga, som händer vara mer eller mindre vardagsmat. Och det beror i mångt och mycket på hennes elvaåriga dotter Helli, en impulsstyrd, överaktiv flicka som skapar turbulens var än hon far fram. Och hjälp… det är inte lite det, allt som händer i hennes fotspår… hur har Katharina orkat, undrar jag!? Men, å andra sidan, vad har man för val som förälder.

Nåväl – just denna nästan vanliga fredag ska Katharina till kvällen få besök av en gammal studiekompis medan hennes man, den till Berlin veckopendlande Costas måste stanna kvar över helgen för ett event med jobbet. Men innan hon ens hunnit ta tag i tvätt och städning ringer skolan, Helli blöder näsblod – igen. Så hon måste hämtas, ursäktas för sitt allmänt störiga beteende, köras till ridlektion som i regel är det enda som funkar lugnt och koncentrerat för flickan – men även där urartar förstås allt just denna dag och flickan blir i princip portad från vidare ridning. Mitt i allt kaos lyckas en granne bli av med sin tumme, en torktumlare börjar brinna, hon själv försöker stanna upp och reflektera över sitt liv – och rätt vad det är ska studiekompisen hämtas på stationen.

Men innan dess har många tankar kring sakernas tillstånd, familjekaoset och hur livet blev, hunnit passera. För ovanpå allt så bär hon på en hemlighet och stor sorg sedan några veckor – hon har upptäckt ett Något. I bröstet.

Trots all galen, jobbig stress som sipprar ur romanen blir det aldrig tungt, tvärtom. Texten genomsyras av en humoristisk underton – men här finns också galghumor mitt i alla dråpliga, oväntade situationer och man vet inte om man ska skratta eller gråta, åt och med. Det är omtumlande läsning, både känslomässigt och upplevelsemässigt, i ett högt tempo. Det är också lätt att känna med Katharina, även om allt inte kan kännas igen – för det är nog något alldeles särskilt att leva med ett bokstavsbarn. En tänkvärd historia, på många olika sätt!

/Tuija

Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. Se även vilka andra utgåvor boken finns som.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar