onsdag 22 december 2021

"Till de döda" av Emma Ångström

Isa och hennes nyblivne make, Adam, har flyttat ut på landet. De bosätter sig i flygelbyggnaden till en herrgård. Huset är alldeles för stort för dem nu, men Isa tänker att de ska ha plats för en stor barnaskara. Isa har också öppnat en butik i närheten där hon ska arbeta.

Vi får följa historien om Isa och Adam, hur de gifter sig, åker på smekmånad och flyttar till herrgården. När de flyttar in hittar Adam en pärm med gamla tidningsurklipp om en mördarsekt i Västmanland i slutet av 20-talet. Den historien återvänder Isa till flera gånger samtidigt som den skrämmer henne.

Huset rymmer en hel del skrämmande historia. Av en granne får Isa veta att man tidigare förvarat lik på vinden. När tjälen var för hård och det inte gick att gräva förvarade man liken på likvinden i väntan på att de skulle föras till kyrkogården. Grannen berättar också om den hemska branden i byskolan 1929 då alla barn omkom.

Isa blir gravid men får missfall. Ett missfall som orsakar henne stor smärta, både psykiskt och fysiskt. Hon har fullt av mediciner vid nattduksbordet som ska dämpa smärtorna och Adam undrar om hon borde börja med antidepressiva också.

Parallellt med Isa och Adams historia får vi följa Isa när hon är ensam hemma i huset i en dryg vecka. Adam är bortrest i Italien. Isa har aldrig tidigare trott på spöken, men nu börjar hon både se och höra de mest underliga saker i och utanför huset.

Jag, som inte brukar läsa thrillers, är glad att jag på ett tidigt stadium bestämde mig för att läsa den här boken i dagsljus.

Slutet är riktigt ruggigt.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar