onsdag 12 januari 2022

"Kalla spår" av Matt Goldman

Det här en riktig vinterdeckare som utspelar sig i ett snöigt Minnesota i USA, direkt efter en snöstorm. Privatdeckaren Nils Shapiro får ett samtal från polisen om att de behöver hjälp med ett fall. Det är precis hans specialitet, ett knivigt fall med udda ledtrådar. En kvinna har hittats död i sin säng i sitt eget hem, där finns inga spår av inbrott eller kamp. Däremot är hela vägen från dörr till sovrummet täckt av dammsugarludd, så även hennes bil. Det gör det nära nog omöjligt att få fram dna eller andra spår efter förövaren.

De få ledtrådar som finns följs upp och spretar iväg på olika håll ända till FBI lägger sig och försöker lägga locket på. De hänvisar till terroristlagen men vad har det med den vänliga, allmänt omtyckta kvinnan att göra. Ingen förstår varför hon har blivit dödad över huvud taget.

Det är en rätt långsam deckare med många villospår men också med oväntade händelser. Framför allt upplösningen lurade mig in i det sista och sådana böcker gillar jag. Läs och se om du är bättre på att lösa mysteriet än vad jag är.

Det är den första boken på svenska av Matt Goldman men det känns som det skulle kunna komma fler om karaktären Nils Shapiro. Jag ska i alla fall hålla utkik.

/Anneli

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar