lördag 29 januari 2022

"Matrix" av Lauren Groff

Jag hade aldrig hört talas om den amerikanska författaren Lauren Groff tidigare, men jag tyckte att intrigen verkade spännande och intressant, med Marie som slängs ut från hovet för att bli nunna år 1158. Det är en tid och en miljö som åtminstone jag är ganska obekant med. Lauren Groff skriver med ett vackert, målande språk. Ibland skymtar en lågmäld humor.

Lauren Groff har inspirerats av den verkliga Marie de France. Hon var en av medeltidens främsta kvinnliga poeter och det sägs att hon senare blev nunna. Men eftersom man inte vet mycket om henne är boken Matrix till största del författarens fantasier.

En annan person i boken som har verklighetsbakgrund är Eleanor av Akvitanien. Hon var först drottning i Frankrike och efter omgifte drottning av England i sitt äktenskap med Henrik II. I det senare äktenskapet blev hon mor till bl a Rikard Lejonhjärta.

I boken berättas att Marie de France växer upp vid det franska hovet, som en av flera oäktingar. Hon är för ful för att gifta sig - tre huvuden för lång, med djup röst och massiva händer. Däremot har hon kunskap i hur man driver ett stort gods, hon kan skriva på fyra språk och vet hur man för kassabok. Därför bestämmer drottningen att hon ska bli nunna och dessutom priorinna i ett kloster som för tillfället är helt nedgånget, fattigt och där nunnorna svälter ihjäl. Marie själv vill inte till klostret. Hon har för länge sen förlorat den tro hon vuxit upp med. Dessutom blir hon tvungen att skiljas från sin tjänarinna Cecily, som varit hennes allt, vän och älskarinna. Att skiljas från drottning Eleanor är även det en stor sorg.

Men den 17-åriga Marie rider ut på den engelska landsbygden i duggregnet. Det är fastetid och hela världen är utmärglad, så också klostret hon kommer till. En märklig sjukdom har nyligen tagit tolv nunnor och två barnoblaters liv. (Oblater är barn som bor på klostret.) Marie ser framför sig att hela hennes liv framöver kommer att vara grått. Hon möts av den blinda abbedissan Emme och underpriorinnan Goda. Trots att Marie tas emot som novis blir hon direkt priorinna i klostret.

Genom boken får vi följa Marie, hur hon som novis vänjer sig vid livet i klostret. Den religiösa delen av klosterlivet är ganska osynlig. Man får bara veta att nunnorna går iväg till tidegärdens olika böner. Istället skildras gemenskap och konflikter mellan nunnorna, deras arbete på åkrar, i ladugårdar och ute bland de fattiga i området runt klostret.

Under Maries ledning växer så klostret från en liten, fattig samling nunnor. När hon är 45 år är klostret rikt, har 96 nunnor och 12 barnoblater. Marie skriver dikter och sånger precis som hennes verkliga motsvarighet, Marie de France. Hon får också ett antal uppenbarelser som gör att klostret utvecklas ännu mer. Alla nunnor hjälps t ex åt att göra en labyrint i skogen runt klostret för att försvåra vägen för angripare. Senare, när Marie blivit abbedissa, får hon en uppenbarelse som gör att man bygger ett nytt abbedissehus. Här behöver man hjälp av stenhuggare, något som är lite problematiskt eftersom man inte vill ha in män på klosterområdet. De får tas in med förbundna ögon.

Vad betyder då Matrix? Jo, det är ett medeltida latinskt ord för livmoder.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar