lördag 2 februari 2013

Stjärnlösa nätter


Något av det bästa Amàr vet är att ligga på rygg och titta upp mot stjärnorna i den kurdiska natten. Han tycker om den hisnande upplevelsen av att helt förlora sig i rymden. Därute i evigheten är allt vackert, fritt och bekymmerslöst. Det kan man lugnt påstå att det inte är i Amàrs liv, just där jag befinner mig efter att ha läst drygt halva Stjärnlösa nätter.

Amàr har lurats in i en fälla som han uppfattar det. Uppvuxen i Sverige, nu 20 år gammal, vill hela hans släkt att han skall resa ner till släktingarna i norra Irak och gifta sig med sin kusin. Amàr som känner sig helsvensk och är fylld av framtidsdrömmar blir helt ställd. Hur ska han göra? Fly och bli totalt utfrusen eller ge efter för tvånget?

Ja, jag anar nog hur det kommer att sluta, men just nu hopas problemen för Amàr i boken.

Ämnet hederskultur har debatterats länge i Sverige och vi minns väl alla Fadime Sahindal som mördades för drygt tio år sedan. Att även de unga männen står under ett starkt tryck på olika sätt behöver också ventileras. Boken är lättläst och en riktig bladvändare.
Arkan Asaad på
 Bokmässan 2011 

Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad, som bygger på självupplevda händelser, har undertiteln: En berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt liv. Arkan har föreläst om sina upplevelser på många skolor. Filmrättigheter till boken har köpts. Just nu reser Arkan Asaad runt i Sverige med sin teaterföreställning Mitt liv och rätten att få välja.

/Annika

Reservera boken i bibliotekets katalog

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar