onsdag 30 april 2014

Ulrikas bok

Jag har läst och bloggat om en av Maria Gustavsdotters tidigare böcker, Flickan på kyrkogården som också har en fortsättning i Flickan med pappersblommorna.

Nu börjar hon med en ny trilogi, om tre prästdöttrar på Orust: Ulrika, Katarina och Ebba. Den tar sin börjar sommaren 1644. Orust tillhör Danmark och kriget mot svenskarna pågår. Ulrikas bok heter den första i trilogin och det är äldsta systern i syskonskaran som berättar. Men vi får även höra systern Katarina, brodern Magnus och hans kamrat från studierna i Köpenhamn, Andreas, berättelser. Allt tar sin början en sommardag. Något händer som gör att syskonen hamnar i onåd hos fadern. Något som kommer att påverka deras nuvarande liv och framtid.

Andreas får lämna prästgården samma dag men han går inte ensam. Ulrika rymmer med honom den natten men det går inte som hon tänkt sig. Istället för giftermål och en gemensam framtid vaknar hon ensam på logen där de sovit och älskat. Hon väntar länge men Andreas kommer inte tillbaka. Vad ska hon nu göra? Att återvända hem är inget alternativ, så istället går hon åt andra hållet, mot Uddevalla. Hon råkar ut för det ena och än det andra och får följe med några gycklare. Men hon har svårt att glömma Andreas. Magnus blir ivägskickad hemifrån för att vara informator, studierna är slut för hans del. Katarina blir kvar hemma där inget är sig likt sedan syskonen försvann. Kvar finns bara fadern, modern och lilla syster Ebba. Omväxlande följer vi Ulrikas, Magnus, Katarina och Andreas öden det närmsta året.

Det är enkelt men engagerande skildrat. Vardagsliv för människor i olika samhällsklasser. Maria Gustavsdotter vill skildra kvinnornas liv under perioden. Jag tycker hon gör det bra.

/Liselott

Reservera boken och läs mer om författaren på bibliotekets webbsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar