söndag 5 oktober 2014

Americanah

Ifemelu och Obinze är ett ungt par i Nigeria. Förhållandena i landet förändras successivt till det sämre. Svårigheterna att bo i ett land med inskränkt frihet, korruption och arbetslöshet gör att Ifemelu söker visum till USA. Men vilken till uppförsbacke! Hon söker mängder av jobb utan napp, samtidigt sinar pengarna. Ifemelu tvingas till djup förnedring, tappar ansiktet och slutar kontakta Obinze. Så småningom vänder det, ett jobb som redaktör ger tillfällig fast mark under fötterna, men prövningarna har slitit hårt, något har gått sönder inuti Ifemelu. Obinze förstår inte vad som hänt. Den brutna kontakten är obegriplig, han våndas och blir olycklig. Även han tvingas söka sig från sitt hemland, och hamnar i London. Här lever han i en gråzon; bor i ett råtthål, tar jobb som ingen annan vill ha och är ständigt livrädd för att bli utvisad.

Så här börjar Americanah av Cimamanda Ngozi Adichie. Vi får fortsätta att följa Obinze och Ifemelu men vi får också så mycket mer. Nedbrytande tendenser i ett väl fungerande samhälle, läs Nigeria. De papperslösas helvete i utkanterna av en modern storstad. Om hårets utseende och varför svarta kvinnor använder platt-tång, har flätor eller afro. Om Obamas betydelse för stärkt stolthet bland de svarta, inte bara i USA. (Det är först när Ifemelu kommer till USA som hon möter rasism). Via utdrag ur Ifemelus blogg Rastaggat får vi inifrånperspektiv. I bloggen är tonen fräck, rakt på och småprovocerande. Såhär kan det låta: "... Att vara svart i Amerika är som att ha suttit oskyldigt inspärrad i många år och sedan plötsligt släppas fri, men du får inga pengar till bussbiljetten. Och bara så du vet är du och killen som satte dig i fängelse numera jämlikar per automatik..."

Åren går, sakta växer ett beslut fram, Ifemelu bestämmer sig för att åka hem igen, tillbaka till Nigeria. Frågan är; kommer hon att kontakta Obinze?

Adichie har skrivit en tegelsten som jag utan besvär mumsar i mig. Det är driv, fina porträtt, smarta dialoger och fängslande. En av årets större läsupplevelser.

/Annika

 Reservera Americanah i bibliotekets katalog

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar