fredag 31 oktober 2014

Besynnerliga foton i en bok om besynnerliga barn


Idag är det Halloween och då passar Ransom Riggs böcker om besynnerliga barn att läsa. Hitintills har det blivit två böcker i serien Miss Peregrines hem för besynnerliga barn och Spökstaden. Båda böckerna bygger på fascinerande foton som författaren själv hittat eller lånat från samlare. Utifrån dessa utformar han personerna i berättelsen. En flicka som svävar om hon inte har speciella skor på sig, pojken som har bin boende i sin mage, flickan som får frön att växa etc. Även händelser som utspelar sig under berättelsen har många gånger ett foto till grund som finns med i boken. Jag gillar detta sätt att skapa och det påminner mig om Laura Trenters bok Fotoalbumet.

Att förklara handlingen lite kort är inte så lätt men huvudperson är Jake som bor i USA. Farfadern mördas och Jake hör hans sista ord. Åk till ön. Hitta fågeln. I loopen. Berätta för dem vad som hänt. Gåtor Jake funderar över, hittar en del svar och snart är han och fadern på väg till en liten ö utanför Wales. Där ska det finnas ett barnhem som farfar hade kopplingar till. Väl där träffar Jake de besynnerliga barnen och inser att han själv är besynnerlig. Han ser varelser som ingen annan ser. Varelser som används för att tillfångata föreståndarinnan för barnhemmet och få tillgång till hennes krafter. Först ska barnen överleva, sedan försöka frita sin föreståndarinna och beskyddare. Det blir en jakt som fortsätter i bok två och leder dem genom ett krigshärjat England. Stora delar av berättelsen utspelar sig under andra världskriget.

Bra skrivet, en fascinerande och fantasirik berättelse och så dessa foton som kompletterar det hela. Goa tjocka böcker att sjunka in i och skrämmas lite av. Många oväntade händelser avlöser varandra.

Ransom Riggs har en fin hemsida där jag kan läsa mer om hans fascination för gamla foton. Där står att läsa att Tim Burton ska göra film av hans bok! Den ser jag fram emot.

/Liselott

Ransom Riggs böcker i bibliotekets katalog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar