måndag 27 oktober 2014

Frankrike och kriget

Just nu går den första omgången av den påkostade serien En liten fransk stad i SVT. Det är 12 juni 1940 och kriget har nått den lilla staden Villeneuve (fiktiv). Direkt dras stadens invånare in i omöjliga val och relationer sätts på prov. Att försöka hålla fast vid vardagsbestyren när tryggheten rycks undan är fint beskrivet. Den lilla staden ligger väldigt nära demarkationslinjen vilket ökar på dramatiken.
Ja ni märker att jag tycker serien är mycket sevärd. Det som är särskilt lyckat är att delarna i serien ligger kvar flera veckor efter sändning i SVT Play.

Serien En liten fransk stad fick mig att komma ihåg en stark läsupplevelse för några år sedan: Storm över Frankrike av Iréne Némirovsky. Det är en mindre smickrande bild av vad som hände i Paris och senare i byn Bussy när kriget närmar sig. Hemligheter och skröpligheter avslöjas när alla vill fly. Men det är ingen totalt hopplös skildring trots allt kaos. Det som nästan är mest speciellt med boken är dess tillkomst. I ett långt förord berättas om Iréne Nemirovskys liv och att hon tänkt göra en svit av böcker om situationen i Frankrike, hon hann med två. Hennes författarskap gynnas inte av att hon är judinna. Hoten kryper på och hon ser till att gömma sina döttrar men vägrar själv att fly. Hon hämtas av franska poliser och deporteras till Auschwitz. I en av flickornas resväskor återfanns långt senare lappar skrivna med små små bokstäver. Dåligt papper och brist på bläck gjorde att Iréne Nemirovsky tvingats skriva så smått det bara gick. Det var inte förrän vid 1990-talets slut som döttrarna läste mammans manus och boken Storm över Frankrike gavs ut i Frankrike 2004.

/Annika

Reservera Storm över Frankrike som bok
Reservera Storm över Frankrike som ljudbok

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar