onsdag 18 april 2018

Rökridå av Krysten Ritter

Abby återvänder till hemstaden efter 10 år. På den tiden har hon försökt glömma sin uppväxt, faderns hårda uppfostran, bästa vännen Kaycees svek och mobbingen genom skolåren. Behöver jag säga att hon inte lyckats. Men hon har lyckats i sin nya hemstad Chicago. Jobbar som miljörättsjurist och gör det bra. Nu har Abby och hennes kollegor ett fall i hennes hemstad. Företaget som bidrar till stadens blomstring och ger arbeten kanske har fuskat med utsläpp i flera år… Inte lätt att få befolkningen att säga sanningen då… 

Genom hur berättelsen börjar fundera jag över om det verkligen är pga arbetet hon återvänder? Eller är det främst för att möta sin demoner? Söker hon hämnd? Det som skulle kunna vara en enkel, rak spänningsroman är betydligt mer vindlande och oförutsägbar. 
Abby är inte den mest samlade människan och påverkas av att möta sina gamla ”kamrater” från skolan. Hennes egna reaktioner på minnena som hon möter runt om i staden är starka. Brett, Mischa och de andra uppför sig inte alls som hon tänkt sig. Alla verkar så snälla. Har de glömt hur de behandlade henne? Minns hon så fel?

Jag funderar över vart berättelsen ska ta vägen. Är Abby den som har rätt eller en ”hysterika”? Abby själv fastnar över hur länge miljöskandalen pågått? Började den redan när hon gick i skolan? Under en period blev flera unga tjejer sjuka däribland Kaycee. Efter ett tag kom det fram att de bara spelade. Men var det verkligen så. Abby tror inte det. Även om bilden av Kaycee är allt annat än enkel så var hon en gång Abbys bästa vän. Kan hon se igenom Kaycees lögner och manipulativa beteende och veta vad som är sant? Abby tror verkligen att Kaycee var sjuk men vart tog Kaycee sedan vägen? Hon sägs ha stuckit från stan men går inte att få tag på...

Men det är fler trådar i den här spänningsromanen, en snårig vindlande väg mot klarhet och avslut. Spännande, oförutsägbart och allt annat än en enkel intrig… Många timmars spännande läsning!

/Liselott


Reservera boken i bibliotekets katalog på webbsidan. Finns att låna direkt som e-bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar