lördag 14 april 2018

Skrik tyst så inte grannarna hör av Karin Alfredsson

Så har då Karin Alfredsson återvänt med en roman – den första sedan 2011 - men inte med en spänningsroman i vanlig bemärkelse den här gången. Dock är det en väldigt spännande roman på ett annat plan, och ett bidrag till den nyare genren ”bistlitt”, dvs biståndslitteratur. Och det är en arena hon skickligt lyckas skildra från insidan efter att ha jobbat som biståndschef i södra Afrika i flera år.

Vi får följa hårfrisörskan Ellinor, vars salong drabbats av en ekonomisk kris i samma veva som hon träffat en något äldre man – Roger – som uppvaktar henne intensivt. Han är på väg till Zambia som biståndsråd, och vill som ganska nyskild inte till något pris åka ned som ungkarl. Men detta avslöjar han förstås inte för Ellinor. Tvärtom bedyrar han henne sin kärlek, övertalar henne att snabbt gifta sig med honom, och får henne därmed att vända ryggen åt sina problem och istället följa med honom som lyxhustru.

Parallellt får vi följa de fattiga systrarna och ensamstående mammorna Loveness och Happiness i Lusakas slum, där Loveness lockas in i ett förhållande med Rogers och Ellinors hushjälp Siame. Han kan ge henne det boende och den trygghet hon aldrig kan få i slummen. Men tillvaron blir inte alls som varken Ellinor eller Loveness hade hoppats och trott. Roger är sjukligt svartsjuk och Siame ville nog egentligen bara ha någon som tog hand om honom, när han inte tog hand om den svenska familjen…

Det är en intressant och angelägen roman, men också obehaglig, om kvinnomisshandel, kulturella skillnader och kvinnlig gemenskap som Alfredsson skrivit väldigt initierat om, en roman att varmt rekommendera!

/Tuija 

Reservera boken på bibliotekets webbsida. Kan läsas/lyssnas på direkt då den finns som e-bok och e-ljudbok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar