lördag 12 maj 2018

En farofylld överfart av Rachel Rhys

Japp, en bok som gav boksmälla – läste alldeles för länge och sov alldeles för lite innan klockan ringde för att hinna till jobbet. Framåt eftermiddagen var jag ganska mör… Men det var det värt! Började läsa och kunde inte sluta! 

1939 stiger Lily ombord på en oceanångare som ska ta henne till Australien En resa på fem veckor, betald, för att det behövs brittiska hushållerskor i de finare husen i Australien. Hon tar chansen att komma ut i världen och komma bort från annat. På oceanångaren möts folk från olika länder och samhällsskikt. Det är oro i Europa och många judar flyr sina hem och söker trygghet i Australien. Lily är så illa tvungen att hålla sams med de personer hon delar hytt med och ytterligare några som hon äter alla måltider med under de fem veckorna, men det blir inte lätt. 

Även om hon blir vän med flera personer råder likväl en strikt hierarki även om vissa tar lite lättare på det under resan. Det som händer på båten, stannar på båten. Hennes nya vänner och hon själv närmar sig varandra, tycke uppstår men samtidigt skaver det lite. Närheten till alla dessa främlingar är överväldigande, särskilt när hettan slår till. Det är inte lätt att hålla sams och så blir någon blir överfallen. Men det slutar inte där. 

När de når sin slutstation förs en av dem av båten i bojjor. Ett mord har skett. Men vem, hur och varför måste du upptäcka själv. Det är en intressant, färgstark skildring med härliga och bra personporträtt och några överraskningar. Här finns spänning och nerv.

/Liselott


Reservera boken på bibliotekets webbsida. Finns att lyssna på direkt som e-ljudbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar