lördag 19 maj 2018

Memorys bok av Petina Gappah

Memory är en ung kvinna, som sitter fängslad i Zimbabwe, dömd till döden för mord på mannen som tagit hand om henne sedan hon var liten. Detta är intrigen till en starkt berörande historia om ett människoöde som innehåller mer än vad någon borde behöva mäkta med.

Historien vi får läsa är hennes egna anteckningar om sitt liv, utifrån de minnesbilder hon bär, nedtecknade till en amerikansk journalist. Vi får veta att hon är albino - en svart, som är vit, i ett land där svart är normen medan det vita brukar representera klass och postkolonialism. Uttittad och bortvald, ensam bland jämnåriga, med en bindgalen mamma... tack och lov har hon en pappa och syskon som i alla fall bryr sig. Huden är skör, hennes självkänsla likaså, och när hon i 9-årsåldern av sina föräldrar blir såld till den vite mannen Lloyd vet förtvivlan inga gränser. Hur kunde de? Varför? Frågorna och bitterheten sätter djupa spår…

Hennes liv blir en resa från kåkstaden till välbärgade kvarter, från byskola till klosterskola, studier utomlands, och med ett återvändande som slutar i Lloyds död... Vad var det egentligen som hände? Hur mycket kan hon lita på sina minnen? Och varför har hon fått veta så lite om sin bakgrund - sitt ursprungliga sammanhang, såväl som sitt nya? Vad döljs för henne och varför? Och hur mycket av livet är slump och tillfälligheter? Eller styrt av krafter utifrån? Eller kanske av Ngozis - andeväsen som man lokalt tror på...?

Det är en vacker, sällsam och mycket ovanlig historia som skildras, om en ung, mycket ovanlig kvinnas liv, som berör - ju längre in i berättelsen man kommer desto starkare lyser den. Ett vackert språk och intelligent upplägg, men framför allt en historia om ett livsöde utan dess like.


/Tuija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar