lördag 26 maj 2018

Sveket av Linwood Barclay

En ny, rafflande bladvändare av författaren bakom den otroliga "Tro dina ögon"! Han har onekligen blivit allt skickligare på att väva ihop spänningsromaner som skiljer sig från mängden, här kanske snarare genom en komplexitet som ständigt omkullkastar allt, just när man som bäst tror att man har klurat ut hur saker och ting hänger ihop. Han överraskar, om och om igen - härligt!

"Sveket" är den första delen i en planerad trilogi, vilket blir både självklart och uppenbart så fort boken är utläst. Endast några utav alla konstigheter som händer under de få dagar boken utspelar sig under, får sin upplösning och förklaring. Och allting börjar dagen då journalisten David Harwood gör en oplanerad visit hos sin kusin Marla. David har nämligen just flyttat tillbaka till sin barndomsstad, tillfälligt inneboende hos sina föräldrar, med sonen Ethan. Hos kusinen finner han ett 10 månader gammalt spädbarn, ett barn som inte är hennes. Däremot har hon tidigare förlorat ett barn under förlossning, gått in i en depression, stulit någon annans nyfödda på sjukhuset och därmed skapat en mindre skandal för sin mamma sjukhuschefen. Är det något sådant som har inträffat igen?

Själv hävdar Marla att någon ringde på dörren och överlämnade barnet, och i sulkyn hittar David en adress - barnets hem förhoppningsvis. Väl där anländer de samtidigt som maken i huset, och finner hustrun, mamman, mördad. Kalabalik utbryter - är det Marla som mördat? Ett fullkomligt sanslöst scenario utvecklas, där David tar på sig att å Marlas vägnar undersöka omständigheterna kring hela tragedin. Vilket han gör parallellt med kriminalinspektör Duckworth, som får fallet - PLUS ett antal andra märkliga fall - i sitt knä, just denna dag som är hans tjugoårsdag på polismyndigheten i staden. Båda jobbar på, på varsitt håll, och synnerligen otroliga omständigheter utkristalliserar sig, allt eftersom. Men har detta märkliga barn- och mordfall någon koppling till de andra märkliga saker som inträffat i staden samtidigt, som verkar ha siffran 23 som gemensam nämnare? Den som läser vidare får se! Del två och tre finns redan på engelska, för den som inte kan vänta!

/Tuija


Reservera boken på bibliotekets webbsida. Kan läsas direkt som e-bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar