onsdag 19 september 2018

Hjärntvättad av Stefan Malmström

”En thriller baserad på en sann historia” står det på omslaget. Intressant. Dessutom anspelar titeln på Scientologirörelsen. Också intressant! Och inte minst – den utspelar sig här i våra hemmakrokar – Ronneby och Karlskrona! Extra intressant!

Stefan Malmström är alltså Lyckebybo sedan trettio år men uppvuxen i Hässleholm, där han själv drogs in i Scientologikyrkans verksamhet som ung. Ur dessa erfarenheter har han skrivit en rasande spännande thriller med extra hög igenkänningsfaktor för oss Ronneby- och Karlskronabor, med en uppsjö av både aktuella tidsmarkörer liksom välbekanta gator och platser.

Den riktigt intressant upplagda storyn börjar med att Luke Bergmann, f d livvakt från New York med viss tvivelaktig bakgrund och numera skyddad identitet, hittar sin bäste vän Viktor död, hemma i dennes lägenhet. Ett till synes vanligt självmord, med ett avskedsmeddelande på sängen, med hög musik påsatt, och en mörklagd lägenhet. Men – även hans lilla dotter finns där, förgiftad och medvetslös, som de inte klarar att rädda livet på. Viktor skulle väl aldrig… Nej, tidigt inser Luke att detta aldrig kan handla om självmord, utan att någon faktiskt måste tagit livet av dem. Men varför?

När Luke på egen hand, med egna metoder, börjar rota i Viktors förflutna, upptäcker han åtskilligt som inte Karlskronapolisen lyckas vaska fram. Framför allt tycks det finnas kopplingar till Viktors tidigare engagemang hos Scientologerna, när allt fler av hans tidigare scientologivänner hittas döda. Alla hängda över en dörr, med samma meddelande på sängen, samma musik… Vad pågår, varför, vem är ute efter dem? I en kamp mot klockan, för att kanske rädda några som de fortfarande inte lyckats spåra, jobbar Luke tätt tillsammans med polisen i en jakt på det oförklarliga…

…som vi läsare sakta får en inblick i. Parallellt med jakten på en galen seriemördare får vi följa ett gäng ungdomar under nittiotalet, som skickligt nässlas in i scientologins värld, som slukar dem med hull och hår. Minst sagt. Det är en riktigt obehaglig inblick i en totalitär rörelse som förmår unga, lättpåverkade människor att satsa allt – hela sitt liv - på ett hokuspokus utan like, där jag inte vet om jag ska skratta eller gråta. Likväl vet jag att detta är på fullaste allvar för väldigt många människor än i denna dag, denna hårresande hjärntvätt av sårbara, svaga, lättmanipulerade människor, såväl som intelligenta, stabila individer.

Berättelsen är dock en fabricerad sådan, snyggt och skickligt skriven i ett högt, drivet tempo – en riktig bladvändare. Kan varmt rekommenderas av som sagt flera olika skäl!

/Tuija


Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. Kan läsas direkt som e-bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar