onsdag 30 januari 2019

”Summer” av Monica Sabolo


Summer är namnet på flickan som försvann, Benjamins storasyster, systern som hade allt. Till skillnad från Benjamin som genomlidit sin barndom och ungdomsår som den misslyckade kufen, sina föräldrars stora besvikelse. Tjugofyra år efter det spårlösa försvinnandet bryter den vuxne Ben samman och berättar för sin terapeut om sina minnen och de återkommande drömmarna om systern.

För nitton år gammal försvinner Summer. Själv var han en mager, nervig fjortonåring, som mitt under en picknick med Summers tjejkompisar aldrig förstod hur hon bara kunde gå upp i rök. Under alla år som gått sedan dess har Ben plågats av vad som hände henne – drunknade hon? Rövade någon bort henne? Har någon mördat henne? Ingen vet. Familjen fick aldrig några svar.

Och familjen, den välbärgade och omsvärmade, som bor i Genève, förefaller ha gått vidare. Fadern är en berömd advokat med något tvivelaktigt rykte. Den svala, perfekta mamman lever sitt eget parallella liv, och Ben har aldrig kunnat förstå hur de – i hans ögon - så lättvindigt kunnat släppa taget om alla obesvarade frågor kring systern. Själv har hans liv blivit någon slags ickeliv, präglat av missbruk och våld. Men som sagt – till slut bryter han ihop och tvingar sig att söka svaren. Som är fjärran från hans värsta mardrömmar. Istället är det andra mardrömmar och hemligheter som avslöjas för honom, och han tvingas omvärdera allt i sitt liv. Även jag som läsare skakas om ordentligt, för är någonsin något så som det ser ut att vara?

/Tuija


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar