onsdag 22 januari 2020

"Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död" av Alexander Karim


Skådespelaren romandebuterar med en synnerligen skruvad berättelse om konsten att förhindra sin egen död! Genom tidsresor! Ja - det är verkligen ett "Måndag hela veckan"-scenario över det hela, men inte bara att vakna upp till samma morgon om och om igen, nej, här backas bandet ett steg ytterligare bakåt, hela tiden!

Den kände manusförfattaren Jonas Paulsson vaknar alltså upp en söndagsmorgon efter en mycket obehaglig mardröm där han brutalt mördas i sitt eget hem. Men snart inser han att det inte alls är söndag, utan lördag - dagen innan...  och det som (inte) var en mardröm var grym verklighet. Men - om det nu är samma lördag han upplever, kan han kanske då förhindra mordet på sig själv? Givetvis förstår han ingenting av det som händer, men när sedan lördagen följs av en fredag, då kanske han faktiskt har fått en unik möjlighet att ställa allt till rätta - och inte bara förhindra mordet på sig själv utan också hinna stoppa ett terrordåd i Stockholm under lördagen?

Men ju längre bort från sitt eget mord han kommer, desto svårare verkar gåtorna vara att lösa, för ju fler små ändringar han iscensätter desto längre bort från sitt eget mord verkar han komma...
Jonas inleder därmed en desperat jakt på sin mördare, och snart ser han fiender i allt och alla - inklusive sin fru.

Så frågan är om han kommer att kunna lösa sitt eget mord - och kommer han någonsin att återvända till den verkliga tiden?

Klart annorlunda och intressant upplägg, även om det ibland känns som att Karim – och även Jonas – vecklar in sig i mesta laget. Men absolut läsvärt genom sin originalitet!

/Tuija

Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. Där kan du också se vilka andra utgåvor vi har av boken. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar