lördag 25 januari 2020

"Fröken Island" av Audur Ava Ólafsdóttir


En av mina favoritförfattares böcker. Denna gång är det en berättelser om två personer som inte följer samhällets mönster. Den utspelar sig till en början på Island under 60-talet.

Hekla är vacker och uppvaktad där hon jobbar som servitris. Särskilt några herrar vill att hon ska ställa upp i tävlingen Fröken Island… Men hon har en annan dröm. Att bli författare. Skriver gör hon och för att kunna följa sina drömmar har hon flyttat från landet till Reykjavik. Där har hon sina bästa vänner. Ísey som efter en oplanerad graviditet sitter i en lägenhet med man och barn. Var det så här hon tänkte sig livet? Vill hon verkligen leva detta liv? Men vad annat att göra? Men hon vill inte ha fler barn… Jón John är homosexuell i ett samhälle som inte tillåter sådant. Drömmer om att flytta till ett land där det är enklare att älska män. Där han inte behöver gömma sig, inte blir misshandlad och utnyttjad. Han drömmer också om ett jobb som teaterkostymör men slavar på en fiskebåt för att tjäna pengar.

Heklas plan är att jobba och skriva och se till att bli publicerad.  Men så börjar hon prata med en av bibliotekarierna på biblioteket. En dag sitter han med en kopp kaffe på vid ett av borden där hon jobbar. Han väntar på henne. Han är poet men inte utgiven. Hon skriver och är utgiven men säger inget till honom utan smyger med sitt skrivande när hon ens skriver. Så flyttar de ihop. 

Men vem är man om man inte vågar säga att man skriver? Vilket förhållande har man? Hur går det för Hekla och hennes vänner? Det är så fint, skönt att läsa. En lagom berättelse med mycket känsla. En av mina favoritförfattare som fångar människor fint.

/Liselott 

Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. Där syns också andar utgåvor av boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar