lördag 11 januari 2020

”Kistbyggarna” av Morgan Larsson


Den humoristiske radioprataren har här släppt sin tredje roman – en lika underhållande, charmig och varm historia som hans tidigare verk, men nu om något så bisarrt som att snickra ihop sin egen likkista. Men det är inte så galet som man kan föranledas att tro!

För Samuel på Lövensö har nämligen annonserat efter ett gäng på ett tiotal personer som under två veckor i augusti, i studiecirkelform ska gripa sig an just detta, och han visar sig ha en väldigt speciell anledning att vilja göra just det. Det har också de som sökt, förstår man rätt snabbt, och det är ju inte för att de älskar hantverk. Vad som uppdagas allt mer, allt eftersom boken framskrider, är att nästan varenda en i den brokiga skara människor som samlats ute i skärgården förfaller ha sin helt egen agenda för att vara där – den ena anledningen mer oväntad och dramatisk än den andra… men av väldigt olikartade skäl.

Åldersspannet på deltagarna ligger mellan 22 och 74 år och det händer mycket i mötet mellan dessa udda personer. Eftersom det är gruppen som är huvudkaraktär i romanen snarare än en enskild individ, så definieras alla i sin relation till varandra, och när de gör någonting tillsammans får de också chansen att reflektera över sina egna liv – på både gott och ont. Vi får på olika vägar lära känna allas rätta jag och deras livshistorier, och genom deras samtal om livet, döden, kärleken, förväntningar och allting annat däremellan så får också vi läsare många olika perspektiv på människan och döden, kärleken och vänskapen. Och allt eftersom kistorna börjar bli färdiga blottas många hemligheter, tills ingenting längre kan bli vad det en gång var.

Här får man onekligen en humoristisk feelgoodbok utan det där sockersöta, för här finns en djupare botten som manar till eftertänksamhet. Man får också thrillerspänning utan vare sig mord eller våld, men ändå på liv och död, och dessutom ett härligt underfundigt och rappt språk. Mycket god underhållning av den ovanligare sorten!

/Tuija

Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. Där ser du också vilka andra utgåvor vi har av boken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar