lördag 10 oktober 2020

Direkt från podden Ronnebybibblan babblar

Du har väl inte missat att vi pratar böcker (och annat) i en alldeles ny podd? Den heter Ronneby bibblan babblar och hittas på bibliotekets hemsida. Dessa två böcker pratade Veronica om i senaste avsnittet då temat var Fantasy. /Liselott

Stardust av Neil Gaiman

Boken utspelar sig på 1800-talet och inleds i en liten engelsk landsbygdsby som heter Wall. Fokus ligger då på den unge Tristan Thorn och hans kärleksbekymmer. Den unga kvinna som han vill ha är inte intresserad av honom, hur mycket han än försöker. En kväll, när han äntligen lyckats få med henne på en promenad faller en stjärna. Tristan lovar Victoria att han ska finna denna stjärna och ge den till henne. Hon går med på att om han gör det så ska hon ge honom vad han än önskar. Problemet är att stjärnan faller på andra sidan muren. Den magiska muren som man i byn vaktar dag och natt för att ingen ska gå över till andra sidan.

Tristan ger sig ut på sökandet efter stjärnan, men han är inte ensam om att leta efter den. På andra sidan muren är det både onda prinsar och elaka häxor som också söker stjärnan.

Ett finstämd saga invävd i ett spännande äventyr på ett sätt som bara Neil Gaiman kan få till det. Stardust filmatiserades 2007, men där lyckades de inte förmedla den vuxna sidan av historien som utgör en ganska stor del av handlingen. Med andra ord: Tyckte ni att filmen var för barnslig så ska ni ändå ge boken en chans.

Magikerna av Lev Grossman

Historien börjar i vår nutida värld. Quentin Coldwater går sitt sista år på high school och man får som läsare ganska snabbt klart för sig att han är deprimerad och uttråkad. Han tänker själv vid något tillfälle i början av boken att han borde vara lycklig: ”Jag är ung, jag lever och jag är frisk”

Men han är inte lycklig och han letar desperat efter någon (eller något) som kan ta honom någon annanstans. Han dagdrömmer mycket om en fiktiv plats som han läst om mycket när han var barn vid namn Fillory. Fillory påminner väldigt mycket om Narnia

Så går plötsligt Quentins önskan i uppfyllelse. En dag jagar han en papperslapp in i en gammal övervuxen trädgård. Han fortsätter längre och längre in, och så plötsligt är han inte längre i det kyliga Brooklyn. Det har blivit varmt och framför honom finns en stor byggnad.

Snart får vi som läsare reda på att han har kommit till Brakebills – en skola för magiker. Quentin får göra ett intagningsprov och sedan, precis som i Harry Potter, börjar han i en skola för att lära sig magi.

Nu har jag redan nämnt två barnböcker när jag har pratat om den här boken – skrivet för en vuxen publik. Man ska vara tydlig med att magikerna definitivt inte är någon barnbok. Det förekommer alkohol, droger, sex och våld. Framför allt är det realismen som går före magin. Även om de bitvis förflyttar sig till andra världar är det relationerna som står i fokus. Visst, magin för äventyret framåt, men det man som läsare fastnar för är Quentins desperata sökande efter tillhörighet och lycka men främst; sökandet efter meningen med livet, att finna sin plats i världen – även om ”världen” i Magikerna inte bara syftar till vår värld.

/Veronica

Sök efter böckerna på Ronneby biblioteks hemsida och reservera dem. Där ser du också vilka andra utgåvor vi har av boken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar