lördag 17 oktober 2020

"Långt bortom havet" av Isabelle Allende

Böckers utsida betyder mycket för mig när jag ska välja något att läsa. Jag tycker om Isabel Allende för hennes mustiga språk och förmåga att berätta livfulla historier. Förutom det lockade den här bokens framsida mig. Jag hade väl räknat med något romantiskt. Men bilden på framsidan stämmer inte riktigt med bokens innehåll, och det tycker jag är synd. Hade den haft en annan framsida kunde den kanske lockat fler och andra läsare.

Det finns kärlek och romantik i boken, men också väldigt mycket historia, krig och politik.

I en recension jag läst tyckte någon att boken var en historiebok med skönlitterära inslag och det kanske man kan säga.

Boken börjar i Katalonien i Spanien under spanska inbördeskriget 1938. Här möter vi den unge läkarstudenten Victor Dalmau som arbetar som sjukvårdare vid fronten. Hans bror Guillem strider direkt mot fascisterna och Franco. I familjens hus därhemma bor Roser Bruguera, en flicka som brödernas far tagit under sina vingars beskydd. Han är musiklärare och Roser är en mycket begåvad pianoelev. Roser har också en egen mycket fascinerande historia.

Fadern förstår att milissoldaterna kommer att förlora och att Guillem kommer att dö i kriget. Strax innan fadern själv dör får han Victor att lova att fly till Frankrike med sin mamma Carme och Roser. Men innan Guillem dör i slaget vid Ebro kommer han och Roser väldigt nära varandra. Så nära att hon blir gravid.

Det blir Victors uppgift att tala om för Carme och Roser att Guillem stupat i kriget, men han klarar inte av det. Däremot lyckas Victor övertala Carme och Roser att tillsammans med många andra människor fly från Barcelona över den franska gränsen, medan han själv fortsätter att jobba som läkare. Senare tar även han sig vidare och lyckas hitta Roser efter att hon fött sitt barn.

I tidningen kan Victor läsa att den chilenska regeringen gett poeten Pablo Neruda i uppgift att förbereda ett fartyg som heter Winnipeg, som ska hjälpa spanska flyktingar till Chile. Han träffar Neruda och får veta att han kan åka, men inte tillsammans med sin brors fästmö. Man prioriterar familjer och äkta par på båten. Då blir han till slut tvungen att berätta för Roser att Guillem förmodligen är död, och dessutom att de måste gifta sig för att de två och Rosers baby ska kunna resa med Winnipeg.

Det här är en berättelse som både är obehaglig när det gäller skildringen av kriget och kärleksfull och varm när den skildrar förhållandet mellan människor. Förutom Victors familjehistoria finns det en familj i Chile som boken också skildrar och som knyts ihop med hans historia.

Boken utspelar sig 1938-1994 och är en berättelse med många historiska inslag och kopplingar till verkligheten, men också en roman om flera människors livsöden. En roman om flykt och längtan hem. Och om kärlek.

Isabel Allende är född i Peru, men bor i USA. Hennes far var kusin till Salvador Allende som var Chiles president från 1970 till militärkuppen 1973, och han finns förstås också med i boken.

/Sara

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks hemsida. Där ser du också vilka andra utgåvor vi eventuellt har av boken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar